Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че иска да приватизира държавната фирма "Информационно обслужване". Той обяви намерението си по време на срещата между Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова.
Държавно-търговското дружество придоби скандална известност покрай огромните заплати на служителите и несвързаните с дейността разходи. Преди няколко месеца от управителния съвет беше отстранен Азер Меликов, съветник на бившия премиер Сергей Станишев. Името му нашумя и покрай предизборния черен PR срещу Бойко Борисов.
"Информационно обслужване" брои резултатите от изборите и обработва базата данни на митниците и Националната агенция за приходите.
Продажбата ще стане, след като дружеството се "изчисти" от несвойствените дейности, които изпълнява в момента, каза Дянков. Той каза, че "при цялата си неефективност "Информационно обслужване" е едно от 12-те държавно-търговски дружества, които са били на печалба през 2008 г. В действителност обаче дружеството губи доста от основната си ИТ дейност, а печели от рентиерски услуги понеже има хубави сгради във всеки голям град", добави министърът на финансите.
"Работата на тази фирма не е да дава офиси под наем. Идеята ми е, след като се изчисти от тези дейности, да приватизирам фирмата, ако някой се интересува от купуването й. В противен случай тя ще се закрие", каза Дянков. Той увери представителите на бизнеса, че вече е направил така, че "Информационно обслужване" да не може да печели всички търгове при обществените поръчки на финансовото министерство, данъчните и митниците.
"Всяка година министерството обявява поръчка за около 30 млн. лв., която досега винаги е печелена от държавното дружество. Сега за тези пари ще се подписват 6 договора, от които "Информационно обслужване" ще може да спечели само един", обясни Дянков. Той добави, че когато станал финансов министър, във фирмата работели 863 души, от които 20% вече са съкратени.