В началото на днешната търговия на московската борса доларът поскъпна до над 65 рубли за първи път от декември 2016. Рублата поевтиня спрямо еврото до дъното от март същата година – повече от 80 рубли за едно евро.

Стремителното обезценяване на руската национална валута се наблюдава трети ден. Експертите обвързват падането на рублата и масовата разпродажба на руски ценни книжа с въведените миналия петък нови американски санкции срещу Москва. Тогава в черния списък бяха включени 38 бизнесмени, чиновници, частни компании и държавни структури. Натиск върху пазарите оказва и ескалацията на напрежението около Сирия, съобщава вестник „Коммерсантъ“.

Руският министър на финансите Антон Силуанов увери, че властите ще задействат целия наличен инструментариум за ограничаване на последиците от новите санкции и други възможни негативни събития както върху предприятията, така и върху финансовите пазари.

Министърът на икономиката Максим Орешкин определи случващото се като добър тест за макроикономическата конструкция, изграждана от правителството и Централната банка през последните години. Орешкин беше категоричен, че макроикономиката и финансовите пазари ще издържат на натиска.

Стойността на турската лира се понижи до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото в началото на търговията в сряда, тъй като инвеститорите са притеснени относно перспективите пред паричната и лихвена политика на централната банка, както и по отношение на инфлацията в страната.

Щатският долар поскъпна към нов исторически връх от 4,1545 турски лири, докато еврото нарасна до рекорден връх от 5,1425 лири, след като в края на търговията във вторник двете водещи валути бяха нива съответно от 4,1166 и от 5,1274 лири. В същото време продължават и продажбите на турски облигации, което води до нарастване на тяхната доходност и до оскъпяване на държавния дълг.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на Турция се повишава към 13,5% от 13,41% ден по-рано. Междувременно централната банка на страната представи данни, показващи свиване на дефицита по текущата сметка през февруари до 4,152 млрд. щатски долара от 7,039 млрд. долара в началото на годината и малко под прогнозите за дефицит в размер на около 4,2 млрд. долара. Въпреки това дефицитът по текущата сметка е почти двойно по-голям от дефицит за 2,566 млрд. долара точно преди година (през февруари 2017-а).

Вчера пък Иран забрани свободната размяна на риала, след обезценката му с над 6%. Той може да се търгуна само по банков път.