Някои прогнози предвиждат ускоряване на икономически растеж през 2018 г. дори до 4,4%“, каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на форум в София.

Той посочи, че коефициентът на заетост по последни данни достигна 68,5% през третото тримесечие на 2017 г. Той добави, че заетите са се увеличили с около 200 хиляди души през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база. „Коефициентът на безработица в страната спадна до 5.8% през третото тримесечие на 2017 г., което е по-ниско от средното ниво за ЕС и в пъти по-ниско от някои страни членки на съюза“, уточни Борисов.

По думите му задълбочаването на връзката между бизнеса и образователната система на национално ниво би могло да реши проблемите в заетостта на младите хора в България. „Министерството на икономиката работи в тази посока, като акцентира и върху задържането на младите кадри чрез грантови схеми за млади предприемачи“, подчерта Борисов.

Той добави, че образователната система обучава кадри, които нямат достатъчна практическа подготовка и опит в работна среда, докато българските предприятия изпитват недостиг на квалифицирани кадри с опит.