Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите и да подпише Споразумението при условие за последваща ратификация. Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от ЕБВР, ще попълни резервите на Фонда и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план.

С парите на ФГВБ се изплащат гарантирани депозити, ако банка изпадне в несъстоятелност. По принцип той се попълва от ежегодни такси на търговските банки, но след фалита на КТБ фондът изпита недостиг на средства. Това принуди правителството да даде заем на ФГВБ.

"Има една точка, която е свързана с гаранционно споразумение за осигуряване на ресурси на Фонда за гарантиране на влоговете и разбира се Законът за публичните финанси, измененията свързани със създаване на механизъм за ранно предупреждаване и вкарване на общини в затруднено финансово положение, в процедура на оздравяване", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Във връзка с 300 -те млн. евро, които даваме гаранция за Фонда на гарантиране на влоговете, Горанов заяви, че те са част от ресурса, който Фондът като самостоятелно юридическо лице си осигурява.

Нямаме спешна нужда от възстановяване на заема от страна на Фонда към правителството, но след като реализираме окончателно операцията може да преценим дали да изискаме от Фонда възстановяване на ресурсите към правителството или да останат на разположение като ликвиден буфер във Фонда", поясни финансовият министър.

Според него правителството няма ликвидна нужда в момента, за да настоява пред Фонда за бързо възстановяване. В момента, в който привлечем ресурса ще влезем в разговор с УС на Фонда, за да помислим за тактика, не бързаме", допълни Владислав Горанов.