През януари най-много са се повишили цените на хранителните продукти, алкохола, тютюна, развлеченията. Макар прогнозата за инфлацията до края на 2016 г. все още да остава в рамките на едноцифрените проценти, все пак цифрата 9,5 процента е близка до 10-процентната психологическа бариера.

От 2009 г. показателите на инфлацията се колебаеха в рамките на 6,25 - 7,67 процента и това за турското правителство бе предмет на гордост за ефективността на националната икономика.

През 2003 г., когато на власт дойде Партията на справедливостта и развитието, инфлацията бе 25,3 процента. Новото ръководство успя да я намали, но до 2009 г. тя въпреки това надвишаваше 10 процента.

Някои местни икономисти смятат, че сега съществува риск индексът на потребителските цени отново да премине тази граница.

Ръководителят на централната банка на Турция Ердем Башчъ съобщи по-рано, че макар инфлацията да е надхвърлила 9 процента, рискът в края на годината тя да стане двуцифрена е малък. Все пак редица анализатори отбелязаха, че Башчъ е говорил вече с по-малко оптимизъм за перспективите за ефективно удържане на инфлацията