Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до народен представител, цитиран от БГНЕС.

Внесената сума е под половин процент от общите приходи от акциз върху спиртните напитки за 2015-та година, които възлизат на 200 925 604 лв.

Според новите изисквания производителите на ракия трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра.

Производителите, които желаят да произвеждат ракия и в останалата част от годината ще трябва да уведомят Агенция "Митници" 14 дни по-рано.

Това решение бе взето от депутатите на второто четене на промените в Закона да данъчните акцизи и складове в началото на ноември.

БСП, Реформаторският блок и Патриотичният фронт гласуваха срещу измененията, но въпреки това те бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, АБВ и двама от ПФ – Полина Карастоянова и Емил Димитров.

Решението предизвика противоречиви реакции и протести от страна на казанджиите в цялата страна. Предложението срещна подкрепата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Лозаро-винарската камара.

В средата на януари месец собственици на ракиени казани от цялата страна учредиха в Пловдив Национално гражданско сдружение “Българска домашна ракия”. Участниците в него изразяват несъгласие с последните промени в Закона за акцизите, според които ракия може да се вари само от юли до декември, а заканите над 500 литра трябва да бъдат регистрирани като данъчни складове.