Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да намали, считано от 01.07.2014 г., лихвените проценти по депозити на „Корпоративна търговска банка“ АД до средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.

Според статистиката на БНБ за месец май средният лихвен процент за депозити в левове за фирми е 2.11%, а за домакинства - 3.59%. За депозити в евро за фирми - 1.94%, а за домакинства 3.44%

БНБ възлага изпълнението на настоящото решение на квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД. Същата мярка се прилага и по отношение на дъщерното й дружество „Креди Агрикол България“ ЕАД.
Решението подлежи на незабавно изпълнение.

С друго решение БНБ реши да намали основния лихвен процент от 0.05% на 0.03%.

Управителният съвет на БНБ прие и промени в Наредба № 6 на БНБ за кредитиране на банки в левове срещу обезпечение при условията на чл. 33 от Закона за БНБ.
Съгласно решението, изискуемият процент на обезпечението по чл. 6 от Наредба № 6 се установява на 110 на сто от първоначалната сума на предоставения при необходимост ресурс.

Досега наредбата предвиждаше 125 процента обезпечение за получения левов ресурс.

Промяната се прави в съответствие с представения вчера на консултациите при държавния глава план на БНБ и правителството за осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната.