Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси.

Офисите на ПИБ в цялата страна работят и обслужват всеки клиент. Много клиенти, дошли да внасят средства, ще бъдат обслужени с предимство, съобщиха от банката.

В петък ПИБ обяви, че е "обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания". Банката бе принудена да затвори клоновете си по-рано, заради масовото изтегляне на средства.

Днес БНБ изпрати в парламента предложение за промяна в Наказателния кодекс, според което с лишаване от свобода от две до пет години ще се наказва разпространението на заблуждаваща или невярна информация за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението. Наказанието става по-строго (от 5 до 10 г. затвор и глоба от 5000 до 10 000 лв.), ако са нанесени значителни вреди другиму.

Европейската комисия съобщи междувременно, че е дала зелена светлина за схемата, предложена от българските власти - кредитна линия за българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева. Одобрението е нужно, защото по същество представлява форма на държавна помощ.

АНКЕТА: Да има ли затвор за слухове срещу банка?