Това каза днес в Хасково министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде "Дневник".

Изказването му беше по повод появили се информации, че европейската комисия иска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство.

"За нас той е важен, стратегически проект, ще създаде над 5000 работни места. Ще бъде реален стимул за икономическия растеж", каза още министър Драгомир Стойнев.

Той допълни, че работата ще продължи "по най-прозрачния начин".

България до този момент е единствената страна, която подписа споразумение за "Газпром" след много тежки преговори.

"Готвим отговор на г-н Йотингер. Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала", допълни Стойчев.

Той поясни, че това решение е било взето по предложение на България, подкрепено от Австрия, Словения, Гърция и други страни.

"Искахме тази работна група, водена от ЕК, съвместно с групата от руска страна, да разрешат регулаторния регламент, а не всяка държава да преговаря с Русия и да решава проблема на парче. Затова според нас не противоречи на европейското законодателство", обобщи министърът.