Това съобщи в парламента Корнелия Нинова от Коалиция за България. Тя обясни, че целта е в края на мандата на правителството този данък да се нулира, като се намалява постепенно всяка година.

10% данък лихва върху депозитите бе въведен от бившия финансов министър на финансите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. Той влезе в сила от началото на тази година, като целта му бе да донесе приходи в хазната в размер на 120 млн. лв., с които да бъде подкрепен НОИ, заради увеличените пенсии.
Според анализатори обаче приходите едва ли ще надхвърлят 90 млн. лв. Премиерът Пламен Орешарски е против отпадането данъка.

Нинова изрази задоволство, че чрез бюджет 2014 и данъчните закони се изпълнява голяма част от ангажиментите на левицата, дадени по време на предизборната кампания.

Бързите кредити стават потребителски

Бързите кредити до 400 лева ще влязат в Закона за потребителския кредит, съобщи пък вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от Дарик. Според нея въвеждането на таван на лихвите по бързите заеми не е пазарна мярка в банковите среди.

Вицепремиерът допълни, че като цяло се работи върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити, защото в момента са много сложни. С влизането на бързите заеми в обхвата на закона, дружествата, които ги предоставят, също ще трябва да стандартизират договорите и да ги приведат според законовите изисквания.

Според Бобева промяната вероятно ще затрудни компаниите за бързи заеми.

Проблемът с бързите кредити стана особено актуален през последните месеци. Стотици хора се оплакаха, че трябва да връщат в пъти повече пари, отколкото са взели. Една от фирмите дори си позволила на базата на заявление за кредит, без подписан договор за него, да бъде отпуснат и след това да претендира за лихвите по сумата.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев заяви, че се подготвят изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции. Обмисля се максимална лихва от 60% по тях.