Цените на златото се понижиха, докато инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно тази седмица и биха могли да хвърлят светлина върху позицията на Управлението за федерален резерв (УФР) за намаляване на лихвите, предаде Ройтерс.

Фючърсите на златото поевтиняха с 0,2 на сто до 2339,90 долара за тройунция, уточнява БТА.

"Техническите фактори в краткосрочен план не са толкова положителни за златото. След разпродажбите от миналия петък търгуващите с краткосрочни инструменти гледат на това като на сигнал, обясняващ слабото движение на златото, което се задържа на тези нива", заяви Келвин Уонг, старши анализатор на пазара за Азиатско-тихоокеанския регион в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

Златото отбеляза спад с повече от 1 на сто в петък, тъй като доларът поскъпна, след като бизнес активността в САЩ се повиши до 26-месечен връх през юни на фона на възстановяване на заетостта.

Прогнозите за първото тримесечие на брутния вътрешен продукт на САЩ трябва да бъдат публикувани в четвъртък, 27 юни, а докладът за индекса на личните потребителски разходи - в петък.

Другите ценни метали се движат разнопосочно. Спотовите цени на среброто се понижиха с 0,2 на сто до 29,59 долара за унция, платината остава без промяна на 992 долара за унция, а паладият отбеляза ръст с 0,5 на сто до 953 долара.