Когато приключи ремонтът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъде потвърдена неговата жизнеспособност, едва тогава ще бъде пуснат отново в експлоатация. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов пред журналисти след края на събитие за представяне на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), което се състоя в столичния хотел "Хилтън", предаде БТА.

Енергийният министър изтъкна, че се информира редовно за необходимите ремонтни дейности в атомната централа.

Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", отбеляза Малинов във връзка с по-рано появили се съобщения за такъв теч, споделени от проф. Георги Касчиев, за които Dir.bg писа. 

"Доколкото знам, заместник-директорът на АЕЦ "Козлодуй" е излязъл пред медиите в събота и е успокоил, че няма радиоактивна опасност за работниците и служителите. Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав и съответно Агенцията за ядрено регулиране е била уведомена за това и няма никаква опасност за населението", каза Малинов.

АЕЦ "Козлодуй" съобщи на 14 юни, че на следващия ден шести блок ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Тогава от централата съобщиха още, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

По темата за строителството на 7-и и 8-и блок а АЕЦ "Козлодуй" служебният енергиен министър заяви, че България ще настоява във възможно най-голяма степен сроковете за строителството на двата блока да бъдат съкратени и те да бъдат въведени в експлоатация дори по-рано от това, което е предвидено в Пътната карта, която е одобрена от Народното събрание. Страната ни обаче ще държи изключително много на сигурността по време на строителството, както и на безопасната експлоатация на блоковете в бъдеще.

По повод финансирането на проекта България работи по няколко възможни модела на финансиране. Единият е българската държава да участва с около 30 процента, а останалите 70 на сто да бъдат осигурени със заемно финансиране, обясни Владимир Малинов.

По отношение на нарасналата цена на балансиращата енергия, служебният министър на енергетиката е провел няколко срещи с част от заинтересовани страни, включително и с Комисията за енергийно и водно регулиране. Малинов изрази удовлетвореност от това, че от регулатора са информирали, че тази седмица ще се намери справедливо решение. Министърът смята, че всеки пазар има нужда от време, за да може да се адаптира към новата нормативна уредба. Според него добрата новина е, че вече няма големи флуктуации в цените на балансиращата енергия, включително през юни.