Облагането с годишна такса в размер на 2 процента на всички активи, които се оценяват на над 1 милиард долара, може да стане отправна точка за прилагане на предложението за увеличаване на данъчната тежест върху милиардерите в целия свят. Това заяви днес френският икономист проф. Габриел Зюкман, цитиран от Ройтерс и БТА.

Зюкман е основател на организацията Европейска данъчна обсерватория, която е под егидата на Европейския съюз.

Бразилия, която е председател на организацията на страните от Г-20, му възложи да изготви доклад относно евентуалната "оптимизация" на данъците, които плащат най-богатите хора в света. Предложението на Зюкман ще бъде представено на срещата през юли на министрите на финансите на страните от Г-20.

Френският икономист посочва, че прилагането на неговото предложение би повишило приходите от данъци, наложени на около 3000 от милиардерите, с между 200 и 250 милиарда долара годишно.

Ако мярката бъде приложена и за лицата, които не са милиардери, но притежават имущество за над 100 милиона долара, то допълнителните данъчни приходи ще възлязат на още между 100 и 140 милиарда долара, заключава Габриел Зюкман.