Щатският долар забавя понижението си спрямо еврото, паунда, японската йена и повечето основни валути, след като в понеделник регистрира спад с 0.3 на сто.

Инвеститорите остават предпазливи преди публикуването в петък на американския ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който е ключов индикатор за инфлацията за Федералния резерв (Фед-централната банка на САЩ). Те също така очакват първия предизборен дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп в четвъртък, както и парламентарните избори във Франция през уикенда.

Нови признаци на напрежение в американската икономика трябва да принудят Фед поне да помисли за намаляване на основния лихвен процент, каза президентът на Фед на Чикаго Остан Гулсби в интервю за CNBC предишния ден. "Има няколко предупредителни знака", посочвайки "предполагаемо охлаждане на потребителските разходи", съчетано с нарастващи молби за безработица и просрочия по кредитни карти.

В същото време основният процент на централната банка на САЩ, коригиран спрямо инфлацията, е на най-високото си ниво от десетилетия и оказва натиск върху икономиката, каза Гулсби.

Ако докладът за потребителските цени през май бъде последван от подобни благоприятни данни и има повече фактори за забавяне на икономиката, "ще трябва да се запитаме дали трябва да продължим да имаме същите рестриктивни политики", обясни ръководителят на Федералния резерв на Чикаго.

Изчисленият от ICE индекс DXY, който показва представянето на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.03%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се понижи с 0.04%*.

Eврото се повиши с 0.02% до 1.0735 долара в сравнение с 1.0733 долара при затварянето на сесията в понеделник. Европейската централна банка определи вчера референтен курс от 1,0730 долара за едно евро. Еврото поскъпна след две сесии на спадове, докато инвеститорите оценяваха новите икономически данни и перспективите за паричната политика преди първия кръг от гласуването на парламентарните избори във Франция на 30 юни. Последното проучване на германския институт Ifo за бизнес доверието разкри неочакван спад за юни. По отношение на инфлацията тази седмица ще бъдат публикувани предварителни данни за големите икономики, включително Франция, Испания и Италия. Очаква се годишната инфлация в Испания да намалее до 3,3% през юни от 3,6% през май, докато потребителските цени в Италия се очаква да се повишат с 0,2% спрямо предходния месец, както и през май.

Обменният курс на британския паунд също нарасна с 0.02% до 1.2689 долара спрямо 1.2686 долара в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската йена се понижи най-много, с 0.12% до 159.43 йени спрямо 159.62 йени ден по-рано. Ако посоката се обърне, има риск да се достигне ниво от 160 йени за долар, което преди това накара японските власти да се намесят на валутните пазари, предупреждават наблюдатели. Спадът на йената наскоро се ускори, тъй като обобщението на становищата на централната банка на Япония (BOJ) от срещата през юни показа, че членовете са разделени относно това как да продължат със следващото увеличение на лихвения процент. Един от членовете на борда призова за ранни действия поради рискове за повишаване на инфлацията, докато други поискаха предпазливост, защото се нуждаят от повече потвърждение за нарастваща инфлация. Ройтерс припомня, че това се случва, след като BOJ отказа да намали мащабните си покупки на облигации при политическото си решение миналата седмица, заявявайки, че ще обяви план за прекратяване на своята програма за закупуване на облигации на следващата среща през юли.

Стоковите валути също се възползваха от отслабналия долар. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.21% до 0.6668 щатски долара за един "австралиец" и с 0.09% до 0.6125 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона поскъпнаха съответно с 0.06% до 1.3650 канадски долара за един американски и с 0.14% до 10.5220 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижиха с 0.05% до 81.59 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent спаднаха с 0.07% до 85.95 долара за барел. Въпреки поевтиняването, борсовите цени на петрола се задържат близо до най-високите нива от два месеца, тъй като геополитическите рискове в Източна Европа и Близкия изток продължават да подкрепят цените на петрола. Украйна заяви в понеделник, че наскоро е ударила повече от 30 руски съоръжения за преработка и съхранение на петрол, докато Русия обвини САЩ за украинския ракетен удар по окупирания Крим и предупреди за неуточнени последици. ЕС също така наложи санкции на повече от две дузини кораби, които превозваха руски петрол, и издаде забрана за презареждане на руски втечнен природен газ (LNG) в ЕС за изпращане до други страни. В Близкия изток войната Израел-Хамас не показа признаци на отслабване, тъй като международното посредничество, подкрепяно от САЩ, досега не успя да доведе до споразумение за прекратяване на огъня.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.