Протест на собственици на фотоволтаични централи затвори главния път Русе-София при детелината на плевенското село Ясен тази сутрин.

Десетки производители на енергия от цялата страна блокираха движението в 9.00 часа. Те са против нововъведената методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия. Според протестиращите тя ги обрича сектора на фалит и застрашава финансовата сигурност на пазара, както и цялата енергийна система.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

"Недоволството е против високите цени на балансиране. Цените за баланс и небаланс са почти равни. Те са по-високи от прихода, който има от централите - нова методика на КЕВР, въведена от първи май", коментира Велин Богданов, един от организаторите на протеста.

"Най-уязвими са собствениците на малки централи", посочи още Богданов пред БНР. "Освен цената за небаланс, собственикът трябва да плати също и счетоводни разходи, осигуровки и разходи за пренос по мрежата. Почти всички са пред фалит", категоричен е той.

Снимка: БТА

По думите му, ако тази методика не се промени и парите не се върнат със задна дата, тези, които са на кредит, със сигурност ще фалират. Другите трябва да подпомагат централите със странични средства.

Проблемът ще рефлектира и върху банковия сектор, предупреди той.

Собственици на фотоволтаични централи се надяват на консенсус с Комисията за енергийно и водно регулиране. В противен случай се заканиха, че протестите ще продължат пред сградата на КЕВР в София.

Снимка: БТА

Пътят остана затворен до 9:20 часа.

Снимка: БТА