Щатският долар остава основната резервна валута в света и нито еврото, нито страните от групата БРИКС успяват да намалят световната зависимост от него. Това сочи ново изследване на Центъра за геоикономика към Атлантическия съвет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Доларът продължава да доминира в чуждестранните резерви, търговското фактуриране и валутните трансакции в световен мащаб, като ролята му на основна световна резервна валута е сигурна в краткосрочен и средносрочен план, според проучването.

Доминиращата роля на щатския долар се засили напоследък предвид силната икономика на САЩ, по-строгата парична политика и засилените геополитически рискове, въпреки че икономическата фрагментация засилва стремежа на страните от БРИКС да се насочат към други международни и резервни валути.

Според доклада на Атлантическия съвет западните санкции срещу Русия, наложени заради инвазията на Москва в Украйна, са ускорили усилията на страните от БРИКС да разработят собствен валутен съюз, но те не са успели да постигнат напредък в дедоларизацията.

БРИКС обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.

Преговорите за платежна система в организацията са все още в начални етапи, но двустранни и многостранни споразумения в рамките на групата биха могли постепенно да сформират основата на платформа за валутен обмен. Тези споразумения обаче не е лесно да бъдат прехвърлени в по-голям мащаб, тъй като се договарят индивидуално, се посочва в проучването.

Китай активно подкрепя ликвидността на своята валута чрез суапови линии с търговските си партньори, но делът на юана в световните валутни резерви е намалял до 2,3 на сто спрямо максимума от 2,8 на сто през 2022 година.

Вероятно това се дължи на притесненията около китайската икономика, позицията на Пекин относно войната между Русия и Украйна и страховете от китайска инвазия в Тайван, заради които юанът се възприема като геополитически рискова резервна валута, уточнява докладът. 

Еврото, навремето считано за конкурент на долара в международните търговски отношения, също отслабва позициите си като алтернативна валута. Инвеститорите, стремящи се да намалят рисковете, на които са изложени активите им, вместо това се насочват към долара, според експертите.

Международната роля на европейската валута е под натиск и заради притеснения за макроикономическата стабилност, фискалната консолидация и липсата на съюз на капиталовите пазари в ЕС.