Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) отново се противопостави на исканията Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупува облигации, предаде ДПА. "Купуването на държавни облигации от ЕЦБ не е най-добрият начин за преодоляване на дълговата криза", заяви днес говорител на институцията.

ЕЦБ ще положи и усилия да понижи твърде високите лихви по облигациите на редица страни от еврозоната, които създават опасност от дефолт, обяви вчера президентът на ЕЦБ. "Доколкото размерът на лихвите по кредитирането затруднява работата на каналите за провеждане на валутна политика, то този въпрос е в сферата на нашите правомощия", посочи Драги.

Програма за изкупуване на облигации би размила границата межди бюджетна и парична политика, посочва Бундесбанк.

Вчерашното изказване на президента на ЕЦБ Марио Драги, че институцията ще направи "всичко необходимо, за да защити еврото", бе възприето от пазарите като сигнал, че ЕЦБ отново ще изкупува облигации Банката се въздържа от подобни операции от март, след като започна да купува държавни облигации през пролетта на 2010 година.

Правителствата от еврозоната и Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвят за намеса на финансовите пазари, за да помогнат за намаляването на лихвите по държавните облигации на Испания и Италия, съобщи днес френският вестник "Монд", цитиран от Ройтерс. Според изданието, което се позовава на анонимен източник, ЕЦБ желае да участва в планираните действия при условие, че правителствата се съгласят да подкрепят спасителните фондове на еврозаната - Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Според плана ЕФФС може да бъде активиран първо за покупка на испански и италиански дългови книжа на първичния пазар, а през септември да бъде последван от ЕСМ, след като стане оперативен. В същото време ЕЦБ ще купува испански и италиански облигации на вторичния пазар. Според изданието остават дни, вероятно седмици, до окончателното оформяне на плана и официални представители се консултират днес по този план.

Източник, близък до френския президент Франсоа Оланд, посочи, че френският държавен глава и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят днес в 14 часа българско време по телефона за прилагането на решенията от срещата на върха на ЕС от юни, на която бяха предложени нови мерки за справяне с дълговата криза.