Икономическото положение на Великобритания „в момента е изключително обезпокоително”. Това заяви днес френският финансов министър Франсоа Бароан, цитиран от АФП.
Според Бароан положението на Великобритания поражда сериозни тревоги и в икономически план в момента „е по-добре да си французин, отколкото британец”. Така Париж отново отправи към британската икономика критики, които предизвикаха гнева на британската преса.
Вчера Управителят на Централната банка на Франция Кристиан Ноайе атакува агенциите за кредитен рейтинг, наричайки ги “неразбираеми и ирационални“, заради заплахите за намаление на отличната оценка за суверенния дълг на втората по големина европейска икономика.
Кристиан Ноайе заяви, че евентуално понижение на рейтинга на Франция не би било оправдано и е по-добре агенциите да се заемат с Великобритания, чиито дълг също има оценка ААА. Банкерът подчерта, че британците имат и по-голям фискален дефицит, по-висока инфлация и по-малък икономически растеж.
Тези изявления са отмъщение за думите на финансовия министър Джордж Озбърн, който преди време нарече състоянието на френските банки нестабилно.
В коментар пред медиите известният консерватор Дейвид Ръфли, член на бюджетния комитет, заяви: "Това е още един пример за галска самозаблуда в епични размери."  Доходността на 10-годишните британски облигации е 2.1%, в сравнение с 3.1% за френските, посочват днес няколко британски издания. Освен това фактът, че Великобритания е извън еврозоната, прави страната по-малко уязвима.
Според ОИСР дългът на Франция тази година ще достигне 98.6% от БВП, сравнено с 90% за Великобритания. Френската икономика отбелязва ръст от 1.6% през третото тримесечие, но се очаква застой през 2012 г. За Великобритания тези показатели са съответно 0.5% и 0.6%, припомня "Телеграф". 
Дефицитът на кралството обаче е 9.4% тази година (по прогноза на ЕК), срещу  5.8% за Франция.
Войната на думи между Лондон и Париж се разгоря след реплика на френския президент Никола Саркози, който нарече британския премиер Дейвид Камерън "твърдоглаво дете".


Франция навлиза в кратка рецесия, според Националния статистически институт (Insee), цитиран от ДПА и БТА. Икономистите от института заявиха късно снощи, че икономиката на страната вероятно ще се свие с 0,2 на сто през четвъртото тримесечие и с 0,1 на сто през първото тримесечие на 2012 година. Две тримесечия с отрицателен растеж представляват рецесия, припомня ДПА. Икономистите посочиха, че ще бъде "трудно" да се постигне правителствената цел за растеж от 1 процент за цялата 2012 година, но не преразгледаха цифрата. Тяхната оценка съответства на неотдавнашна прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според която Франция и още няколко членки на еврозоната ще преживеят краткотрайна и плитка рецесия през идните месеци, отбелязва ДПА.