Това се казва в съобщение на медийната група Доган, публикувано днес, предаде ДПА.

Според информация на турската телевизия НТВ холдингът Доган продава на конгломерата Демирьорен свои водещи медии за 890 милиона долара. В момента сделката не е сключена официално, тъй като компаниите все още водят преговори.

Очаква се да бъдат продадени вестниците "Хюриет", "Хюриет дейли нюз", "Поста", телевизиите СиЕнЕн-Тюрк, Канал Д, информационната агенция Доган, доставчикът на интернет и цифрова телевизия Д-смарт.

Пазарът е реагирал положително на новината за възможна продажба на активите на Доган. Вчера акциите на Доган и издателската група "Хюриет" са поскъпнали с 19 процента.

Холдингът Доган е един от най-големите конгломерати в Турция, в който работят 8,6 хиляди сътрудници. Холдингът работи от 1980 г. в сферата на медиите, енергетиката, промишлеността, недвижимите имоти.

Медиите на конгломерата са известни с либералните си позиции и са имали разногласия с ръководството на страната. Преди няколко години се разрази голям конфликт между властите и принадлежащия на Доган в. "Радикал" заради реториката на анализатори от вестника, поради което през 2016 г. вестникът бе закрит.

В. "Сьозджу" пише, че холдингът Демирьорен принадлежи на близкия до правителството бизнесмен Ердоган Демирьорен.

Холдингът е основан през 1956 г. и развива дейност в сферата на енергетиката, газоразпределителните мрежи, има верига бензиностанции и нефтопреработвателни заводи.

През последните седем години конгломератът развива активна дейност в сферата на медийния пазар, като е купил от холдинга Доган вестниците "Миллиет" и Ватан".