Икономическият растеж в Западните Балкани през 2017 г. ще бъде 2,6 процента, през следващата година 3,3 процента, а през 2019 г. ще достигне 3,6 процента, се казва в представения днес годишен доклад на Световната банка, цитиран от агенция Бета.
За Сърбия като най-силна икономика в Западните Балкани Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж до 2 процента заради суровата зима, която се отрази зле на селското стопанство и строителството. За следващата година е предвиден 3 процента растеж, а за 2019 г. - 3,5 процента.
Световната банка отбелязва в доклада, че инвестициите тази година са стимулирали значителен икономически растеж в Албания, Косово и Черна гора, потреблението е осигурило стабилен растеж в Босна и Херцеговина, а в Македония предходната политическа криза е забавила икономическия растеж.
В страните от Западните Балкани през първата половина на тази година са разкрити нови 230 000 работни места, което е с 3,8 процента повече в сравнение със същия период на миналата година и представлява връщане на равнището преди началото на световната икономическа криза през 2008 г.