Американският производител на алкохолни напитки Констелейшън брандс (Constellation Brands) купува 9,9-процентов дял от канадската Кенъпи гроут корпорейшън (Canopy Growth Corporation), която произвежда медицинска марихуана, информират Маркетуоч и Франс прес, цитирана от БТА.

Целта на Констелейшън брандс, компания майка на бирата Корона (Corona), е да разработи напитки с марихуана, които да могат да се продават в Канада, веднага щом там бъде разрешена употребата на лекия наркотик за развлекателни цели. Очаква се това да стане през 2018 година.

Планира се бъдещите продукти да се предлагат и в други страни, където субстанцията вече е легална. Напитките с марихуана са малък, но нарастващ сегмент от легалния северноамерикански пазар на канабис, чиято стойност достига около 8 млрд. долара в момента и се очаква да нарасне до близо 23 млрд. долара към 2021 година, според данни на компанията за проучвания на сектора АркВю груп (ArcView Group).

Констелейшън брандс ще плати за дела 190 млн. щатски долара (245 милиона канадски долара) с опция да придобие още 9,9 на сто в бъдеще. Предвижда се сделката да бъде приключена още в началото на ноември.

Марихуаната за медицински цели е легална в 29 от американските щати, а за развлечение - в 8 щата плюс федерален окръг Колумбия. На федерално равнище обаче опиатът остава незаконен, поставен в една и съща категория с хероина, Ел Ес Ди (LSD) и екстази.

По-либералният подход на Канада даде възможност на Кенъпи гроут да стане една от най-големите в света компании за канабис, чиито книжа се търгуват на борсата. Компанията има приходи от 39,9 канадски долара (31,1 млн. щ. д.) за годината до 31 март.