Щатът е земя на миньори, копаещи въглища, в източната част на страната, предаде АФП, цитиран от БТА.

Администрацията на Доналд Тръмп ще отмени знакова мярка, обявена от бившия президент Барак Обама в борбата срещу климатичните промени, с която се ограничаваше обемът на веществата, замърсяващи атмосферата, отделяни от ТЕЦ-овете. Това потвърди Пруит, уточнявайки, че ще подпише днес по-късно решение за отмяна на закона за чисти централи на предишната администрация.

Предишното управление използваше цялата си власт и авторитет, за да направи така, че агенцията да определя победителите и губещите и начина, по който се произвежда енергия в страната. Това беше лошо, допълни Пруит.

През 2015 година, когато беше главен прокурор на Оклахома, Пруит посочи, че въпросният план за чисто производство на енергия е "незаконен опит да се увеличи властта на федералните бюрократи върху енергийната политика на щатите".

Подходът на новия президент САЩ като цяло е различен от подхода на администрацията на Обама. Тръмп е критик на теорията за глобалното затопляне и на Парижкото споразумение за климата. На 1 юни Тръмп обяви, че САЩ излизат от него, припомня ТАСС.