Мощността на съоръжението на река Цзинша (приток на Янцзъ при пресичането на югозападните провинции Съчуан и Юнан) ще бъде 16 гигавата, съобщи китайската централна телевизия.

Предвижда се пускането в експлоатация на централата да започне през 2021 година, а до края на 2022 година тя да бъде завършена напълно.

Средногодишната продукция ще достигне 62,4 милиарда киловатчаса. Това е около две трети от енергийното потребление на Пекин за 2015 година.

Комплексът ще включва 16 хидравлични турбини с мощност 1 гигават всяка. Водосборната площ на язовира ще бъде 430 000 квадратни километра, което е около 91 процента от басейна на река Цзинша.

Дъгообразната язовирна стена, която се строи още от 2008 година, ще бъде около 300 метра висока. След завършването й тя ще бъде втора по големина в Китай и четвърта в света.

За изпълнението на проекта, чиято стойност не се съобщава, властите ще преселят към 100 000 жители на провинциите Съчуан и Юнан.

Най-голямата ВЕЦ в света също е китайска - "Трите гърла" ("Санся" на китайски), разположена на река Янцзъ (провинция Хубей, Централен Китай), с мощност 22,5 гигавата.

На второ място в момента е водната централа "Итайпу" на река Парана между Бразилия и Парагвай, припомня ТАСС.