Джак Богъл, основател на Vanguard Group, една от най-мощните инвестиционни компании в света, почина на 89-годишна възраст през януари 2019 година. Той бе считан за един от най-големите инвеститори в света и бе известен с подхода си "купи и задръж". Неговите взаимни индексни фондове дадоха възможност на много инвеститори да постигнат по-висока доходност, при по-ниски разходи от активно управляваните фондове.

"Ако искате да следвате моята стратегия "купи и задръж", вашето състояние ще расте заедно с Америка", каза той в интервю за CNBC през миналата година. Богъл съветва да се търси връзката между фондовия пазар в САЩ и ръста на американската икономика.

"Следвайте вашата стратегия, без да се влияете от икономическата ситуация. Не позволявайте на събитията на фондовия пазар, дори те да са страховити като финансовата криза например, да повлияят на мнението ви", съветва още известният инвеститор.

Той е категоричен, че краткосрочната стратегия е погрешна. "Здравият смисъл - това е което прави успешен всеки инвеститор. Създайте си портфейл от различни акции и го задръжте в дългосрочна перспектива - това е изборът на победителите", пише той в книгата си "Ръководство на разумния инвеститор".

Богъл твърди още, че опитите да се измами фондовия пазар за кратко време са рискови и много често завършва със загуби. Затова той съветва да се инвестира в сравнително евтини акции на индексни фондове, защото те държат акции на много компании и работят с минимална загуба.

 

 

 Джак Богъл е сред най-уважаваните инвеститори в света, макар че след смъртта му състоянието, което имаше бе едва 80 милиона долара. "Ако хората решат някога да издигнат паметник на човека, дал най-много на американските инвеститори, изборът трябва да падне върху Богъл, защото помогна на милиони инвеститори да получат печалба от своите пари", това написа Уорън Бъфет в традиционното си писмо до инвеститорите през 2017 година.