С наближаването на 29 март ситуацията във Великобритания е толкова променлива, че никой не се наема да предскаже какъв ще е Брекзит и дали въобще ще се състои. Но животът ще продължи и след тази дата, независимо какво ще се случи. А за българите, които са намерили в тази страна препитание и са устроили живота си, ще настъпят промени, особено чувствителни ,когато става дума за техните финанси. Особено болезнени ще са те при Брекзит без сделка, пояснява moneysavingexpert.com.

На първо място, тези, които са си купили имот в Обединеното кралство вече са наясно, че ще има промяна на цените на пазара за имоти. Bank of England предупреди, че цените на жилищата ще се смъкнат рязко надолу, но колко, сега е трудно да се прогнозира.

 Експертите продължават да очакват кризата с цената на жилищата, която е съвсем близко. През ноември Bank of England издаде серия прогнози за свиването на британската икономика и на цените на жилищата със стойности, стигащи до 30% и покачване на инфлацията до 6.5%.

Според топ-експерта и собственик на най-големия британски потребителски сайт (www.moneysavingexpert.com) - Мартин Люис, тези прогнози отчитат най-лошия възможен сценарий и вероятните последици за икономиката ще бъдат по-умерени.

"Тези, които вече притежават домове вероятно няма да загубят от пазарната им стойност в краткосрочен план, защото станахме свидетели в годините след референдума, че намалението на цените на жилищата в страната така и не се случва и е по-скоро, само на хартия. Сега собствениците на жилища обаче трябва да определят какви са техните приоритети и перспективи за живота им в или извън страната. В дългосрочен план, движение на цените задължително ще има и тогава истинските губещи ще бъдат хората, които желаят да сменят жилището си с друго или да продадат дома си. Тоест, тези, които дълго са отлагали това решение", казва експертът.

Какво да се прави с ипотеките и дали лихвата няма да стане непосилна?

 

 

В годините преди референдума базовият лихвен процент на страната, с който са обвързани ипотеките и спестяванията, бе държан на много ниски нива. През последните 2 години обаче процентът бе вдиган на два пъти от Bank of England и днес е 0.75%.

Коментирането на кривата на тези процеси след Брекзит е наистина трудно. Ако икономиката тръгне надолу, каквато е прогнозата на повечето експерти и на Bank of England, тогава естествената реакция ще бъде смъкването на базовия лихвен процент. Това ще облекчи цената на заемите и ще насърчи хората да не трупат спестявания, което, на свой ред, ще означава по-смело пазаруване и стимулиране на икономиката.

От друга страна, ако паундът продължава да губи от стойността си след Брекзит , това ще оскъпи вноса от чужбина и ще тласне инфлацията нагоре. А борбата с нея преминава през увеличаването на лихвения процент, за да се потисне пазарното търсенето и цените да паднат.

 "За хората с ипотеки бих препоръчал да оставят прогнозите настрана. Лихвите по ипотечните схеми в страната са все още близки до исторически най-ниските им стойности и затова е добре да се действа сега и да се вземат най-изгодните фиксирани оферти. Истина е, че лихвеният процент може да падне допълнително, но той и без това е достатъчно нисък и няма накъде много да отива, а времето е ценно за всеки от нас", препоръчва Люис.

Що се отнася до личните банкови заеми, те са фиксирани по договор и е много слаба вероятността да има неприятен сюрприз. При кандидатстване за заем от £3000 и повече, същият фактор си остава в сила - лихвите по заемите сега са на почти рекордно ниски нива. Дори и да се смъкнат с малко, препоръчително е, ако ви се налага да заемате пари, да го сторите по-скоро, отколкото да го отлагате. 

Кредитните карти са тясно обвързани с базовия лихвен процент на страната и изплащането на кредитите по тях също няма как да бъде засегнато от евентуални  сътресения в икономиката.

Роумингът в чужбина вероятно ще бъде засегнат и то във вреда на потребителите.

През юни 2017 г., настоящата схема "Roam Like at Home" (Роуминг сякаш си у дома) бе въведена за всички държави от ЕС, включително за Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Казано накратко, тази схема позволява обажданията по телефона и писането на смс-и да се таксуват по тарифата на вашия договорен лимит във Великобритания, с уговорката, да бъдат в границата на разумното потребление.

При постигане на сделка по Брекзит  до 29 март тази година, roam-like-at-home правилата ще останат в сила и за транзитния период на страната, до декември 2020 г. както и след това, ако периодът бъде удължен.

При Брекзит без сделка, британските мобилни оператори ще решават индивидуално какви ще бъдат тарифите за ползване на вашия телефон в чужбина, съобразно техните бизнес интереси.

От големите оператори, до момента, единствено Three са заявили, че няма да въвеждат повторно роуминг-таксите в случай на no-deal Брекзит. Останалите - EE , O2 и Vodafone, коментираха, че "се надяват" да запазят сегашните си roam-like-at-home правила. 

Почивките, купени от Обединеното кралство след Брекзит без сделка ще бъдат гарантирани при евентуален фалит на тур оператора.

Понастоящем, по силата на регулациите на ЕС, туроператорите, предлагащи пакетни ваканционни оферти на хората в UK трябва да осигурят защита на предварителната им резервация, в случай, че компанията фалира.

Това ще продължи независимо от Брекзит, след като правителството заяви, че ще направи изменения на тукашните закони, които принуждават компаниите, продаващи пакетни оферти на живеещите във Великобритания да се съобразяват с изискванията за компенсация при изпадане в неплатежоспособност.

Все още обаче не е ясно как точно ще се определя дали въпросният туроператор е насочил маркетинговата си кампания специално към британския пазар и как ще се  дефинира категорията "британски потребител."

Защитата на всеки банков депозит в размер от £85 000 на човек ще се запази.

Според действащите регулации на Financial Services Compensation Scheme, всеки депозит до £85 000 в отделна банка или друга финансова институция във Великобритания е защитен от закона в случай, че банката фалира. Слаба е вероятността тази гаранция да се промени след Брекзит.

"Почти всички спестовни сметки във Великобритания са регулирани от закона, с изключение на тези в Santander (клон на едноименната испанска банка), ICICI (с компания-майка в Индия) и Cynergy (бившата BankofCyprus). Всички останали спестовни влогове имат пълна защита от закона и единственото, което вероятно ще се промени в бъдеще е в размера на защитената сума. Тя е в момента базирана на изискванията на ЕС за защита на депозити до  €100 000, но през следващите години BankofEngland е вероятно ще вземе собствено решение по въпроса", коментира Мартин Люис. 

Паричните преводи в държавите от ЕС ще поскъпнат и ще се извършват за по-дълъг срок.

В момента, компаниите занимаващи се с парични преводи ползват достъпа си до общата валутно-трансферна зона на ЕС (Single Euro Payments Area - SEPA), която позволява на потребителите да правят трансгранични преводи на относително ниска и понякога дори безплатна тарифа.

Британското правителство се надява да постигне споразумение по оставането на страната в SEPA и да запази комисионните по трансферите на пари на същите или  близки до днешните нива.

При Брекзит без сделка тази ситуация няма как да се запази и цените за транзакциите ще скочат, както и времето за тяхната обработка.

 Подобна ще бъде и съдбата на плащанията с кредитни карти (примерно, ако решите да закупите по ebay стока от Германия или ако купувате самолетен билет от България за Великобритания). Тогава транзакциите няма повече да бъдат защитени от забраната за допълнителни такси (surcharge), която се налага на бизнесите, таксуващи потребителя за използването на определен метод на разплащане.