През 2017 година парите на най-богатите хора на планетата, вложени в компании в такива свободни от данъчни власти райони са били 8.2 трилиона долара. Това показват последните публикувани данни от маркетинговата компания Boston Consulting Group.

Това означава, че за година средствата, укрити от националните данъчни системи, са се увеличили с 6%. Това означава и че темповете на растеж на укрити от данъчните власти средства са доста по-високи от нарастването на световната икономика и декларираните приходи от нея.

Най-много пари на офшорки се държат в швейцарски банки, показват още данните. В тази страна са депозирани 2.3 трилиона долара. Второто място, любимо за укриване на данъци, е Хонгконг, където има 1.1 трилиона долара, а третото е Сингапур. В списъка са още САЩ, ОАЕ, Люксембург, Обединеното кралство, Монако и Бахрейн.

Според проучването, решаващ мотив за избор на държава, където да бъдат открити сметки на офшорни компании, е географската близост с местоживеенето на милиардерите. Най-голям ръст през 2017 година е регистриран от банките в Хонконг и Сингапур, където са парите на китайските богаташи.