Има несъответствие между годишните данъчни декларации и информацията за закупуване на луксозни стоки за над 50 000 лева годишно. Това каза пред Нова телевизия говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"До този извод стигнахме при анализ на данъчните декларации и базите с данни, с които разполагаме. Сравнихме два източника на информация - данъчните декларации и продажбите на всички регистрирани по ДДС фирми в България на най-различни стоки, включително луксозни. Оказа се, че между двете бази с данни има известно несъответствие - близо 300 души, които номинално не са декларирали нито лев доход за 2016 г., но едновременно с това са извършили покупки за над 50 000 лева. Все пак има двама души, които за този период са отчели покупки за над 1 млн. лв.", обясни Бъчваров.

По думите му ревизията ще определи какъв данък не е внесен и какви лихви се дължат.

"Ако има престъпление, ще започне наказателно преследване. Но тепърва следва да се изясни дали някой от съпрузите на тези хора няма други официално декларирани доходи, но по всичко изглежда, че има доста съмнителни неща в поведението на тези близо 300 души", допълни той.

Бъчваров предупреди, че проверките тепърва предстоят и не всички от тези хора непременно са престъпници, възможно е да имат доходи членове на техните семейства. Но ако се докаже, че те не са платили данък върху свои приходи, такъв ще им бъде начислен, заедно с лихвите.