Украйна има нужда от уверения, че пристанищата й няма да бъдат атакувани, за да изнася по море товари със зърно, каза днес италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Трябва да деблокираме милиони тонове зърнени храни, които са "заседнали" там заради конфликта. Посредническите усилия на ООН и Турция са значими стъпки напред", заяви Драги на министерска среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж.

"Трябва да предложим на президента (Володимир) Зеленски уверенията, от които се нуждае, че пристанищата няма да бъдат атакувани", допълни Драги.

Самият Зеленски каза в телевизионно обръщение, че светът е на ръба на "ужасна хранителна криза", а Украйна не може да изнесе големи количества пшеница, царевица, растителни масла и други продукти, които играят "стабилизираща роля на световния пазар". Милиони може да гладуват заради блокадата, предупреди той.

Украйна може да усети недостиг на капацитет за съхранение на зърно от 10-15 милиона тона до края на есента, каза украинският заместник-министър на селското стопанство Маркилян Дмитрашевич вчера в телевизионно предаване.

Страната разполагаше със складов капацитет за зърно от 85 милиона тона преди руската инвазия на 24 февруари, но сега властите имат достъп само до хранилища, които могат да поемат 60 млн. тона заради разрушената инфраструктура.

Зърнените силози на страната освен това са пълни почти наполовина преди събирането на тазгодишната реколта, предупреди снощи ръководителят на Украинската асоциация на зърнопроизводителите Микола Горбачов. Това означава, че посеви могат да бъдат оставени на полето, ако блокадата на пристанищата продължи.

На територията, контролирана от украинските власти, в силозите се съхраняват около 30 милиона тона зърно при капацитет от 55 млн. тона. В територията, окупирана от Русия, има съоръжения, които могат да поберат 13-15 милиона тона, уточни Горбачов на конференция в Лондон.

Световните цени на храните скочиха до рекордни равнища, а гладът по света нараства след началото на инвазията в Украйна, която е четвъртият по големина износител на зърно в света.

Без достъп до черноморските си пристанища Киев ще може да изнесе най-много 20 милиона тона зърно през следващата година чрез алтернативни шосейни, речни и жп маршрути, които ограничават износа до 2 милиона тона месечно, предупреди експертът.

За сравнение, миналата година страната е изнесла 44,7 милиона тона.

Западът обвинява Русия, че използва хранителните доставки като оръжие. Москва от своя страна твърди, че ситуацията се дължи на украинските мини в Черно море и западните санкции. 

Според оценките на Горбачов половината реколта от украинска царевица ще остане неприбрана, ако блокадата продължи. Украйна е сред водещите световни износител на културата.