Предлагано споразумение, което да позволи важни доставки на зърно от украинските пристанища, остана висящо след края на разговорите днес между висшите дипломати на Русия и Турция, посочва ДПА.

Срещата в Анкара между външните министри на Турция и Русия не успя да доведе до пробив в кризата. На срещата нямаше представител на Украйна, отбелязва агенцията.

Руската инвазия в края на февруари наруши доставките до пазарите, повишавайки световните цени на храните и създавайки заплаха от масов глад в някои страни, силно зависими от украинското зърно.

Преди избухването на войната Украйна беше сред най-големите износители на пшеница в света.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за поставянето на морски мини край бреговете на Черно море, които сега се превърнаха в проблем за сигурността при преговорите за зърното, отбелязва ДПА.

Русия вече е изпълнила своята част и сега от Украйна зависи да премахне мините, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Москва е "готова да гарантира безопасността на корабите, напускащи украинските пристанища", добави Лавров. Решение все още е възможно благодарение на турското предложение да помогне за разчистването на мините или да осигури безопасно преминаване, каза руският външен министър.

Чавушоглу заяви, че Турция подкрепя план на ООН, включващ трите държави и ООН. Той смята преговорите в сряда в Анкара за ползотворни и рестартирането на украинския износ на зърно по морски коридор за разумно.

Руският флот блокира украинските пристанища от седмици. Същевременно Киев не се доверява на обещанията на Москва за безопасно преминаване на кораби от Украйна през Черно море.

Лавров омаловажи глобалните опасения за продоволствена криза, като изтъкна, че това е "наистина малък проблем".

По украински данни над 23 млн. тона зърно и маслодайни култури не могат да бъдат изнесени.

Преди войната 90 процента от украинския износ се осъществяваше през пристанищата на страната. Три от тях - Мариупол, Бердянск и Херсон са под руски контрол.