Индия може скоро да позволи на търговски фирми да изнесат 1,2 милиона тона пшеница, съобщиха днес правителствени източници в Делхи, цитирани от Ройтерс и БТА.

Индия е един от най-големите производители на пшеница в света. Най-големият й купувач през 2020/21 година е бил Бангладеш. Но индийските пристанища са пълни с контейнери с жито, след като на 14 май властите в страната неочаквано забраниха износа на зърнената култура.

Правителството на Индия обяви в сряда, че ще разреши на търговците, които разполагат със съответните акредитиви, да изнесат пшеница за страни, които настояват за доставки на жито, за да посрещнат неотложни нужди от храна на своето население.

Откакто наложиха забраната, властите в Делхи позволиха износа на 469 202 тона пшеница, но 1,7 милиона тона все още са блокирани по пристанищата. Това създава опасения, че качеството на житото може да бъде снижено поради проливните дъждове през мусонния период в Индия, отбелязва Ройтерс.

Преди два дни Египет - на свой ред най-големият купувач на пшеница в света, съобщи, че е получил първата пратка пшеница от Индия. Ръководителят на Службата за карантина на растенията Ахмед ал Атар, цитиран от онлайн изданието "Иджипт индипендънт", каза на 6 май, че зърното отговаря на всички фитосанитарни изисквания, като изследвания са направени още в складовете в държавата доставчик, а след това и по време на товаренето на кораба.

Атар посочи, че египетските власти са спрели влизането на кораб с индийска пшеница, предназначена за Турция, тъй като не е отговаряла на стандартите. Преди Египет, турските институции не са допуснали плавателния съд.

В началото на месец юни Египет закупи 465 000 тона пшеница с произход от Русия, Румъния и България. Това е най-голямата покупка на пшеница, която северноафриканската страна е направила след нахлуването на Русия в Украйна.

Египет е най-големият вносител на стратегическата култура в света с годишен внос между 11-13 милиона тона. Преди началото на конфликта около 80 процента от тях идваха от Русия и Украйна.