Зърнопроизводители намекнаха, че се осъществява нелегален внос на зърно от Украйна у нас.

"Виждаме един внос от Украйна, не знам как, с камиони, с контейнери - пристига някаква стока в страната, с какво качество е, къде отива, разтоварва се по тъмно по складове", каза по БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

"Елате, вижте какво е по границите. Украински камиони са наредени постоянно на границата. Пред добричка база виждам 100 камиона, контейнери и всякакви, които разтоварват примерно слънчоглед. В друга база, вечер, 22 камиона преброих", разказа той. "Не е от днеска, то е от около месец", уточни Костадинов.

Зърнопроизводителят съобщи, че е алармирал заместник-министър на земеделието. 

"Казаха - търговска сделка, нормална, обмитена. Но щом е така, защо се случва вечер и на затворено?", пита се председателят на браншовата организация на зърнопроизводителите.

Той успокои, че се очаква добра реколта и не се очертава глад за пшеница през есента и зимата.

"Продоволствена криза през есента и зимата по отношение на зърнени култури не вярвам да има.", категоричен е зърнопроизводителят.

"Посевите са в добро състояние. Надяваме се времето да е благосклонно - да няма големи поражения по пшеницата от падналите дъждове. Имаме надежда - реколтата ще е добра.", коментира Костадинов.

"В момента пшеницата е продукт с висока себестойност, подчерта зърнопроизводителят, визирайки скока в цените на торовете, препаратите за растителна защита и горивата. Цената на тон пшеница отива двойно нагоре спрямо миналата година", предупреди той. И обясни, че брашното формира около 40 на сто от цената на хляба.

"Мярката нулева ставка на ДДС за хляба в хлебопроизводството я чакат отдавна, но как ще сработи, не знаем", заяви Костадинов, който е скептичен, че цената на хляба ще намалее в условията на сегашната инфлация, но за крайния потребител нулевият ДДС е "поне малък плюс".

Миналогодишното ни производство на пшеница беше рекордно - около 7,5 милиона тона, припомни той.

За попълването на държавния запас от зърно Костадин Костадинов изтъкна, че още от самото начало всички са обявили за грешка купуването на зърно от старата реколта, но може да се купи от новата реколта по пазарни цени, защото всичко друго е "натиск и спекулации".

"Къде отидоха парите, не знаем. Мисля, че са по някаква сметка в Министерството на земеделието.", каза още зърнопроизводителят.