Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Сърбия е увеличила запасите си от газ в хранилището Банатски двор до 234 милиона кубични метра, предаде Танюг, на която се позова БТА.

"Това ще бъде достатъчно за 46 или 47 дни, ако се теглят пет милиона (куб.м.) дневно", каза Вучич на пресконференция в понеделник вечерта.

Сръбският президент напомни, че "Газпром" се позова на "непреодолима сила" при снабдяването на една страна и отбеляза, че във всеки момент всеки може да се позове на "непреодолима сила" и да остане без газ и електричество".

В понеделник, 18 юли, стана известно, че "Газпром" е обявил форсмажорни обстоятелства при доставките на газ за Европа за поне един голям клиент. 

"Ако максималният добив на газ е пет милиона кубични метра, ще имаме газ за 50 дни, въпреки че нашето потребление е по-голямо. Затова съхраняваме газ в Унгария, за да можем да добиваме още шест милиона на ден", каза Вучич. Той посочи, че по този начин Сърбия ще може да осигури 11 милиона кубически метра на ден, което е достатъчно да покрие над 70 процента от дневните нужди на страната. 

"Все още не сме мислили за намаляване на температурата в домовете, но ако се наложи, и това може да се случи", каза президентът. "Не сме мислили да понижаваме температурите. Температурите ни са дори по-високи от препоръчаните", добави той.

Той припомни още, че Сърбия забрани износа на дизел и бензин за три седмици, за да позволи на продавачите нормални цени и те да могат да внасят горива.

Правим това, за да няма недостиг и нещата да са под контрол, каза Вучич.

Той оцени ситуацията като добра и добави, че управляващите ще се опитат да я запазят. "Ще се постараем поскъпването на газа и тока да не надхвърли 10 процента", каза той и посочи, че това е невероятен успех предвид цените на тока и газа на пазара.

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви в понеделник, че изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България е стратегически важен проект за енергийната сигурност и един от най-важните проекти в Сърбия в момента, предаде агенция Бета.

Минитърът припомни, че Сърбия е построила газопровода "Балкански поток" и е получила още една връзка за доставка на газ, но все още има само един доставчик, съобщиха от министерството на минното дело и енергетиката.

"Един доставчик, независимо кой е той, не е достатъчен, за да сме сигурни по отношение на цената и енергията и затова тази взаимосвързаност е важна. Преговаряме с Азербайджан за доставка на газ от тях през следващата година и очаквам да имаме допълнителна сигурност, когато този газопровод бъде завършен през есента на следващата година", каза Зорана Михайлович.