Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че всички пенсионери в Сърбия ще получат през февруари 2022 г. по 20 000 динара (170.47 евро по курса към 2 август; 1 евро се разменя за 117.50 динара - б.р.) като подарък от държавата и обеща ново увеличение на пенсиите с над пет процента от догодина, съобщава държавната телевизия РТС.

"През септември пенсионерите ще получат по 50 евро, през ноември - по 30 евро, през декември по 20 евро и през февруари, най-късно през март, по 20 000 динара", каза Вучич за РТС снощи.

Правителството ще предложи увеличение на минималната работна заплата от догодина и тя ще възлезе на 35 012 динара (298 евро), добави президентът и изрази увереност, че синдикатите ще бъдат доволни от това.

Така още в началото на следващата година ще имаме средна заплата 613 евро, каза президентът.

Вучич добави и че, "когато се съберат миналата и тази година Сърбия ще има растеж (на БВП) от шест процента, какъвто няма да има никой в Европа, което означава, че през тези две години заедно ще бъдем най-успешни на континента, а само през тази година - между първите три страни по растеж".

Миналата седмица Александър Вучич обяви нови мерки за стимулиране на раждаемостта - увеличение на допълнителните средства за бременните жени и родилките, както и на заплатите им, и опростяване на ин витро процедурите.

"Обществото се обновява лесно, ако има повече деца, а голям проблем е, когато имаме все по-малко деца. Там, където живеят най-богатите хора, има най-малко деца, и обратното. Затова се опитваме да стимулираме всички да имат повече деца, защото всичко, което правим, няма много смисъл, ако няма кой да използва придобитото и да работи с него", каза Вучич, цитиран от вестник "Новости".

Неотдавна посланикът на САЩ в Сърбия Антъни Годфри заяви, че Сърбия е икономически лидер в региона, една от най-устойчивите икономики по време на пандемията от Covid-19, икономически локомотив на Западните Балкани.

Главното гориво на този локомотив е интелектуалната сила, затова е необходимо да се вложи много енергия, за да се спре изтичането на мозъци и да се създадат условия за дългосрочен икономически растеж, за да може младите хора в Сърбия да градят своето бъдеще в сръбските градове, а не във Франкфурт, Виена или Чикаго, отбеляза Годфри в интервю за белградския вестник "Политика".

Посланикът изтъкна, че Америка на сто процента подкрепя стратегическата цел на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз и да осъществи всички необходими реформи на този път.

Обвинения срещу президента и защита

През последните месеци Александър Вучич е подложен на остри критики в страната и в страни от региона. Във връзка с това в Сърбия се разпространяват петиции за защита на реномето на президента. В една петиция се подписаха стотици имена, предимно партийни личности, директори на обществени предприятия и хора от света на естрадата, съобщи на 27 юли в. "Данас". Пълното наименование на петицията е "Петиция за решителна отбрана на авторитета и институцията на президента на Сърбия Александър Вучич от медийната война, която водят против него политически групи и лобита в страната и съседни държави и медиите под техен контрол".

Вучич и министърът на вътрешните работи Александър Вулин се опитват да докажат, че са лъжа обвиненията за тяхна връзка с "мафиотско-олигархични кръгове" - с клана на Велко Беливук, шеф на престъпна група, заподозрян в няколко брутални убийства в Сърбия. В отговор Александър Вучич заяви, че е готов да отида на полиграф, за да отговори на обвиненията.