"Газпром" е обявил форсмажорни обстоятелства при доставките на газ за Европа за поне един голям клиент, според писмо от компанията с дата 14 юли, до което е получила достъп Ройтерс.

В писмото се казва, че "Газпром", който има монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни" обстоятелства извън неговия контрол.

Компанията отбелязва, че форсмажорът - мярка, която се прилага, когато бизнесът се сблъсква с обстоятелства, над които няма контрол, е в сила за доставки, стартиращи от 14 юни.

Източник на Ройтерс разкри, че писмото се отнася за доставките през газопровода "Северен поток", основен маршрут за снабдяване на Германия и други европейски страни.

"Газпром" засега не е коментирал достоверността на информацията.

Мярката вероятно ще ескалира напрежението между Русия и Запада заради руската инвазия в Украйна, отбеляза Ройтерс. Европейският съюз, който наложи санкции на Москва, възнамерява да спре използването на руски изкопаеми горива до 2027 г., но иска доставките засега да продължат, докато преходът към други източници (енергоносители) се осъществи.

Доставките на руски газ намаляха по основните маршрути, включително през Украйна и Беларус и през "Северен поток" 1 под Балтийско море.

"Северен поток" 1 в момента е в ремонт, който по план трябва да приключи на 21 юли. Канада е изпратила за Германия - и оттам към Русия, турбината, която трябва да се монтира в компресорна станция от газопровода. Придвижването, подготовката за монтажа и самият монтаж на съоръжението обаче ще отнемат доста повече от няколко дни.