Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че е договорил нов тригодишен договор за доставка на природен газ в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, предаде агенция Ройтерс.

"Не мога да говоря сега за цена, всички детайли ще бъдат договорени с "Газпром", е заявил Вучич пред журналисти.

Сърбия се е споразумяла с Путин цената на природния газ да бъде обвързана с цената на петрола.

Десетгодишният договор на Сърбия с "Газпром" изтича на 31 май.

Вучич и Путин са обсъдили увеличаването на капацитета за съхранение на природен газ в балканските държави.

"Путин ми каза да му се обадя, ако почувствам, че има още нещо, което трябва да бъде обсъдено", е заявил пред репортери Вучич, който е най-близкият съюзник на Путин в Европа, допълва агенцията.

Сърбия, която иска да се присъедини към Европейския съюз, беше подложена на натиск от западните държави да съобрази външната си политика спрямо ЕС и да наложи санкции на Русия.

"Газпром нефт" и "Газпром" държат мажоритарния дял на сръбската петролна компания, а "Газпром" е мажоритарен акционер в хранилището за природен газ на Сърбия.

"Цената ще бъде определяна сто процента по формулата за петрола, което означава между 310 и 408 долара за хиляда кубически метра газ. Това е цената за 2,2 милиарда кубически метра газ - най-добрата цена в Европа", е заявил Вучич след разговора с Путин, съобщава в информация по темата агенция ТАСС.

По думите му остава да се уточни цената за допълнителните количества газ от 800 милиона кубически метра, който страната ще получи заради увеличаване на потреблението.