Киев и ЕС обединяват сили в търсене на решения за износ и складиране на украинското зърно - пътища и съхранение. Във връзка с информацията за руски обстрел по плодородна земя и взривяването на зърнени складове в Украйна се заговори, че добивът - и от следващата реколта, може да се съхранява извън страната производител. 

Румъния като че се превръща в ключова за пласмента на украинското зърно страна. Това потвърди във вторник украинският зам.-министър на земеделието Маркиан Дмитрасевич пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по земеделие. Той уточни, че е необходимо изграждането на интермодални терминали по река Дунав, за да може житото да се прехвърля по-лесно между наземни и водни средства за превоз. По неговите думи засега изглежда, че пристанището в Констанца ще бъде претоварено с работа, ако не бъде дадено предимство на украинския износ.

Дмитрасевич изрази надежда Украйна да може да изнася през пристанищата си в Сула и Измаил, цитира БТА изказването му пред евродепутатите. Той уточни, че заради войната износът на украинско зърно е намалял три пъти. По негови данни преди нахлуването на Русия, от Украйна са били изнасяни по 5-6 милиона тона жито, а сега не може да се очаква количествата да надхвърлят 2,4 милиона тона месечно.

Украинският зам.-министър предложи пристанището в Констанца да бъде използвано също за износ на горива към Украйна.

Дмитрасевич отбеляза, че има спешна нужда от временни места за съхранение на украинската реколта заради унищожаването на част от хамбарите и силозите. Той призова ЕС да осигури помощ, както и да не спира доставките на въоръжение за украинските сили.

Междувременно Европейската комисия предупреди, че догодина достъпът до зърно може да се влоши допълнително, както и че цените на храните и торовете днес изглеждат непредсказуеми.

Може да се наложи да се търси място за съхранение на следващата украинска реколта извън Украйна, каза комисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес пред комисията на Европейския парламент по икономически и парични въпроси и така потвърди казаното от украинския зам.-министър.

Възмутително е умишленото унищожаване на храна и преднамереното прекъсване на достъпа до храна за уязвими хора, заяви еврокомисарят по повод руските атаки по земеделски площи и зърнени складове в Украйна. По нейните думи по този начин ужасът може да излезе извън украинските граници с предизвикването на глад в някои държави.