Украйна е установила два маршрута през Полша и Румъния за износ на зърно и предотвратяване на глобална продоволствена криза, въпреки че тесните места забавиха веригата на доставки, каза заместник-министърът на външните работи на страната в неделя.

Дмитро Сеник каза, че глобалната продоволствена сигурност е застрашена, защото инвазията на Русия в Украйна е спряла черноморския износ на зърно, причинявайки широко разпространен недостиг и покачване на цените, цитира думите му Ройтерс.

Украйна е четвъртият по големина износител на зърно в света и твърди, че има около 30 милиона тона зърно, съхранявано на украинска територия, което страната се опитва да изнася по шосеен, речен и железопътен транспорт. 

Украйна е в преговори с балтийските държави за включване на трети коридор за износ на храни, каза Сеник.

Той не даде подробности колко зърно вече е транспортирано или ще бъде по тези маршрути.

"Тези маршрути не са перфектни, защото се сблъскват с тесни места, но ние правим всичко възможно, за да ги преодолеем междувременно", каза той пред Ройтерс в кулоарите на азиатската среща на върха по сигурността в Сингапур.

Украинската железопътна система работи на различно междурелсие от европейските съседи като Полша, така че зърното трябва да се прехвърля от влак във влак на границата, където няма достатъчно съоръжения за такава операция или за съхранение.

Пренасочването на зърно към Румъния включва транспортиране с железопътен транспорт до пристанища на река Дунав и товарене на шлепове към пристанище Констанца, сложен и скъп процес.

България вече предложи като възможен изходен пункт пристанище Варна.

Москва обвинява западните санкции срещу Русия и морските мини, поставени от Украйна, за спада в износа на храни и покачването на световните цени. Както е известно Русия също е водещ износител на зърно.

Войната в Украйна доминираше в разискванията на срещата в Сингапур - Диалога Шангри-Ла. Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към делегатите чрез видеовръзка в събота, като им каза, че подкрепата на техните нации е от решаващо значение не само за победата, но и за запазване на базирания на правила ред