Публичните предприятия от отбранителната индустрия на България няма да имат отношение към помощта към Украйна в тази област. Нито едно от тях няма да произвежда специална продукция, която да бъде дадена като помощ за Украйна, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.

Помощта, която ще окажем на Украйна, няма общо с българската (отбранителна - бел. реп.) индустрия, тя няма да участва в производството на боеприпаси или каквото и да е ново производство, насочено натам, подчерта министърът. Той уточни, че става дума за анализ на Министерството на отбраната, на базата на резервите, с които разполага, и какво може да се отдели, без да бъде застрашена боеспособността на армията и възможността й да защити страната и това да бъде съобразено със заявените нужди от Украйна. Министърът каза, че не може да коментира каква е стойността на помощта, като посочи, че такава информация може да бъде потърсена от министъра на отбраната.

Не виждаме сериозни причини за такова покачване на цените на твърдите битови горива, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос и допълни, че по тази причина КЗП е започнала масирани проверки. Министър обаче напомни, че КЗП няма законова възможност да проверява за спекула, а само за това дали цените са изложени правилно и за законосъобразността на промоционалните условия. КЗП няма правомощия да изследва по веригата къде остават свръхпечалбите, които в контекста на решенията за секторите - течни горива, електрическа енергия, биха могли на базата на регламента да бъдат изземвани, ако са реализирани, коментира министърът.

В отговор на друг депутатски въпрос за мярката за компенсациите за горива и дали фирмите ще бъдат включени към нея, министърът напомни, че по-скоро ще има набор от мерки, а не само една. Предвижда се първата мярка, която ще бъде въведена, да е базирана на подоходен критерий - за хора с доходи до определено ниво, като те ще бъдат подпомогнати директно и, по думите на министъра, "сигурното е, че те няма да бъдат подпомогнати с компенсация само за цена на горива, а тази помощ ще може да се използва и за обществен транспорт, а по-вероятно и за други сметки".

Министърът заяви, че ще настоява този път и бизнесът да бъде подпомогнат, като напомни за предложените от ведомството и приети от НС промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, което, по думите на министъра, ще "отвори вратата" за отнемане на свърхпечалбите, в случая от "Лукойл Нефтохим". Министърът каза в тази връзка, че се очакват постъпления в бюджета от 100 милиона лева тази година и 700 млн. лева догодина. Министърът изтъкна, че това ще даде доста по-сериозен ресурс от този по мярката "25 стотинки компенсация" и с него ще има не само подкрепа за най-засегнатите слоеве на населението, а ще има и други мерки за бизнеса, заложени в ресорен регламент.