Унгария продължава да се противопоставя на налагането на глобален минимален корпоративен данък, заяви премиерът Виктор Орбан пред националното радио, предаде Ройтерс. Той изрази опасения, че подобна стъпка ще доведе до загуба на работни места в страната. Заедно с това унгарският премиер се обяви и против европейския план за подпомагане на Украйна.

Идеята за глобален минимален корпоративен данък от 15% е вторият от двата стълба на сделка, договорена миналата година от 140 държави за пренаписване на правилата на трансграничното данъчно облагане. Целта на инициативата е да се постави под контрол начинът, по който големите интернет компании отчитат печалбите си и плащат данъци.

Благодарение на ниската си корпоративна ставка от 9 на сто и щедри държавни субсидии Унгария привлече големи инвестиции от германските автомобилостроители и азиатските производители на батерии.

"Това е увеличение на данъците, което, ако бъде приложено в Унгария, ще убие десетки хиляди работни места", заяви Орбан. "Този данъчен казус не е глобален, той попада под националната юрисдикция".

Унгария твърди, че одобрението на плана може да навреди на европейската икономика, но някои европейски служители изразиха предположение, че Будапеща използва своето противопоставяне като разменна монета, за да получи достъп до милиарди блокирани фондове на ЕС за възстановяване.

Орбан отбеляза също така, че унгарската икономика е силно засегната от войната в Украйна, но въпреки това през следващата година може да постигне ръст от 1,5 на сто. В същото време правителството ще продължи да подкрепя домакинствата, за да преодолеят тежката енергийна криза.

Европейската комисия одобри в сряда плана за възстановяване на Унгария, но заяви, че страната няма да получи никакви пари (предвидени са 5,8 милиарда евро) - докато не осигури по-голяма независимост на съдебната системата и възможности за справяне с корупцията.

Орбан потвърди и че Унгария се противопоставя на съвместното взимане на заеми от ЕС за подпомагане на Украйна. За нас това е неприемливо, защото не искаме ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави вместо да бъде общност от страни, които си сътрудничат, каза унгарският премиер.

Но Орбан добави, че Будапеща ще осигури финансиране за Украйна на двустранна основа. Такова е и неговото предложение: всяка от 27-те държави членки да отдели средства от собствения си бюджет и да помогне на Украйна чрез двустранни споразумения.

По думите на премиера Унгария е готова да предостави на Украйна средства от порядъка на 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от бюджета си, сума, която според него няма да навреди на националните интереси.