Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви вчера, че очакваните разходи за възстановяване на Украйна ще надхвърлят "доста" близо 350-те милиарда долара, които се прогнозираха по-рано тази година. Допълнителните средства идват на фона на руските атаки срещу украинската енергийна и друга инфраструктура, предаде Ройтерс.

На конференцията "Ройтерс некст" (Reuters NEXT) Малпас каза, че не установява "умора у дарителите" в международната общност въпреки огромната цена на войната, но има "гигантско разочарование" от Русия за това, че продължава войната.

"Това е изтощителна и крайно разочароваща война", каза президентът на Световната банка и отбеляза, че руските официални представители вече са нежелани на международни срещи.

Към края на октомври Световната банка беше събрала 13 милиарда долара извънредно финансиране за Украйна, от които 11,4 милиарда вече бяха отпуснати. По сметки на Киев и Европейската комисия само до 1 юни 2022 г. (т.е. без да се имат предвид пораженията върху инфраструктурата) щетите от войната възлизат на 97 милиарда долара, а възстановяването й може да струва най-малко 350 милиарда долара.

Следвоенното възстановяване на Украйна ще бъде "мисия на цяло поколение", която ще изисква стратегия на нивото на Плана "Маршал", написаха в съвместна статия за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в средата на октомври германският канцлер Олаф Шолц и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Посредством плана "Маршал" Съединените щати финансират възстановяването на европейски страни след Втората световна война.