Възможно е България да наложи таван на горивата, както направи Унгария в началото на тази седмица, но има два риска. Първият е вероятността Европейската комисия да наложи санкции, а вторият е, че ще започнат да възникват дефицити. Това каза пред БТА председателят на Българския енергиен и минен форум /БЕМФ/ Иван Хиновски, който беше председател на парламентарната комисия по енергетика в 46-ото Народно събрание.

Хиновски добави, че същите рискове съществуват и в Унгария, но по думите му те са "малко по-гьонсурат". Те също очакват "размахвания на пръсти", но въпреки това са решили да действат по този начин.

От понеделник, 15 ноември, в Унгария е в сила таван на цените на горивата, за да предпази потребителите от рязкото им поскъпване и да овладее инфлацията, достигнала най-бързия си темп от 2012 година досега. За тримесечен период от 15 ноември цените на бензина и дизела не могат да надвишават 480 форинта (1,31 евро) за литър по бензиностанциите, съобщи Гергей Гуяш, шеф на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

Председателят на БЕМФ счита, че в тази обстановка в момента е най-добре да се действа като Унгария, защото ЕК е плаха. Комисията няма този подход, който е имала преди, и може да се разминат такива действия. Затова Хиновски смята, че трябва да се действа така. Той обясни, че не е задължително ЕК да наложи санкции, обаче може да го стори, тъй като подобни действия са нарушение на директивата за свободната търговия.

Въпреки въведения таван на горивата в Унгария литър бензин А95 все още се продава по-скъпо в сравнение с България. Средната цена на най-масовия бензин у нас днес е 2,44 лева за литър, докато в Унгария е 2,56 лева /1,31 евро/. За 2,48 лева пък се продава у нас литър дизел, докато в Унгария е 2,56 лева /1,31 евро/.

Данните на специализирания сайт Fuelo сочат, че най-скъпият бензин в света се предлага в Нидерландия - 3,97 лева за литър. Дизелът там е 3,24 лв. за литър. Най-евтините горива на дребно се продават в Русия - 1,21 лв. за литър бензин и 1,22 за литър дизел.

Данните на Fuelo показват още, че за последния месец бензинът в България е поскъпнал с 0,07 лева за литър (2,95 процента). Ако на 20 октомври бензин А95 е струвал 2,37 лева за литър, днес цената му е 2,44 лева. Дизелът у нас пък е повишил цената си с 0,10 лв./л (4,18 на сто). Преди месец един литър е струвал 2,39 лева, а днес е 2,49 лева.