Комплексът "Марица-изток" е енергийно сърце на България и трябва да остане такова. За да се случи това, трябва всеки един от нас да продължи да работи в интерес и за защита на българската енергетика, но да е прозрачно и при ясни условия. Това се казва в позиция на Иван Хиновски от "Има такъв народ", цитирана от БТА.

В момента българската енергетика се намира в безпрецедентна ситуация, смята Хиновски. "Изразяваме нашето категорично несъгласие с факта, че едни или други лица или политически партии правят PR кампания от комплекс "Марица-изток" за сметка на миньори, енергетици и жителите на Стара Загора и региона."

"Марица-изток" е от огромно значение за енергийната независимост на България и е част от стратегическите обекти за националната сигурност, категоричен е Хиновски.

Ние подкрепяме и ще работим за това да има ясни позиции и правила, за да се извърши един плавен преход в комплекса, без това да се отрази негативно на работещите миньори, енергетици и на енергийната сигурност на България, са казва още в позицията.

Всичко, което е законно и не противоречи на ангажиментите, които е поела България към ЕС, ще бъде направено, за да работят централите и да се създадат условия за инвестиции в региона, пише Хиновски.

Той заявява, че заедно с колегите си ще отстояват интересите на всички миньори, енергетици, жители на Стара Загора и региона, както и на гражданите на Република България за един справедлив и плавен преход към декарбонизация с хоризонт 2050 г.