За експертите е ясно каква е природата на развитието в момента на пазара на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса". Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски.

По думите му пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации.

"Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби", посочи той.

"Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си", категоричен е Хиновски.

Износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС спазваме правилата за свобода на износа.

"Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата", обясни той.

По думите му основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима - около 1 и 5 мегавата.

"Има няколко големи играчи, които чакат големите търгове. И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това е напълно законно", заяви Хиновски.