Предстои ни тежка зима, цените се движат нагоре. Най-сериозният удар ще бъде върху столицата, върху топлинната енергия, поне 5-10% ще се повиши. Това каза председателят на Комисия по енергетика в парламента Иван Хиновски в "Денят започва" на БНТ.

По думите му основните причини за поскъпването на природния газ са пазарните процеси и растящите цени на емисиите.

Според Иван Хиновски много търговци спекулират с цените. Той допълни, че единствено Комисията за енергийно и водно регулиране може да налага санкции.

"Състоянието на "Топлофикация София" е много тревожно", каза още Иван Хиновски.

Междувременно Институтът за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ на КНСБ съобщи, че се наблюдава драстично нарастване за година на цените на слънчогледовото олио - с 43 на сто, краставиците поскъпват с 35 на сто, прасковите с 24,1 на сто, хляб "Добруджа" нараства с 4.2 на сто, килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3 на сто. Това сочат данни от експресно проучване, разпространено от пресцентъра на синдиката.  

 Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход

На фона на растящите цени служебният социален министър Гълъб Донев заяви пред bTV, че така както е разчетен бюджетът, парите за пенсиите и добавките са осигурени.

Добавките от 120 лв. ще са антикризисна мярка и ще бъдат получаване от над 2 млн. българи. Това предложение е малко екзотично, защото кабинетът предлага преизчисление с по-висок коефициент на осигурителен стаж. С него ще има по-голяма адекватност и гарантиране на увеличаването на доходите.

Социалният министър обясни, че с добавката от 120 лв. минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

Няма риск да се отложи преизчисляването, всички пенсии ще бъдат преизчислени - новата сума ще е от януари, но все пак ще е решение на новото НС.

В момента 24 хил. пенсии са с таван. Трябва постепенно да нараства максималният осигурителен доход и плавно да нараства и максималната пенсия. Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката "60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината. Всички самоосигуряващи се лица също са включени в социалните мерки. Родителите, останали вкъщи при затваряне на учебни заведания заради противоепидемичните мерки, ще получават за едно дете една минимална заплата, за две деца - 1,5 минимална запата. Тези пари също са гарантирани.

Все още не сме говорили с президента Румен Радев за оставането ми в следващия служебен кабинет, посочи още Гълъб Донев.