Иван Хиновски е председател е на Българския енергиен и Минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Заемал е редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ "Козлодуй", директор на ядрена дирекция в "Енергопроект" (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ "Козлодуй"(1999-2001). Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като "Уестнгхаус", "Сименс", "Фраматом", "Газ дьо Франс" и ЕБВР. Ето какво сподели той пред Dir.bg във връзка с оплакването на бизнеса за високата цена на електроенергията, която се е получила на борсата преди време.

- Г-н Хиновски, на какво се дължи високата цена на тока, срещу която възроптаха работодателските организации? Какво се случи на борсата?
- Става дума за голяма група причини, една част от които са следствие от липсата на реформи и модернизации в системата. Втората причина бих определил като съмнения за спекулативни сделки на борсата. Третата причина е пряко свързана с невъзможността в момента на НЕК (б.р. - Националната електрическа компания) да интервенира с оферти на борсата поради липса на вода в язовирите. Говорим за комплексни неща.

- Министър Петкова обяви, че по времето, когато се е образувала високата цена на тока, Румъния и Унгария са купили количества. Може ли тогава да смятаме, че две страни, ако заделят средства и по едно и също време купят електричество, може доста често да ставаме свидетели на висока цена? Визирам ги в ролята конкуренти на нашата икономика?
- Не съм запознат точна как са участвали в деня на пика, но знам, че Румъния изнася електроенергия със сигурност. Тя транзитира количества през България. За Унгария не мога да кажа. Трябва да се отбележи, че към момента нашата борса няма свързаност с други енергийни борси. Едва към края на годината тя ще има свързаност. И тогава вече платформата т.н. "ден напред", който е най-важният регулатор на пазара, ще окаже влияние. Нашата борса е ниско ликвидна. И най-малкото отсъствие на предлагането на електроенергия, казано по-просто най-малкият дефицит на ток на борсата, вдига бързо цената. Вече споменах, че това, че НЕК в момента е в невъзможност да предлага евтина енергия, че ТЕЦ "Марица Изток" 2 е в невъзможност да предлага енергия на цена около и под средната на борсата, заради скъпите си въглеродни емисии, влияе. Централата е в тежко положение. И ето такива фактори правят нашата борса ниско ликвидна. Ако прибавим към това и съмнения за спекулативни игри на борсата (които де факто не са забранени!), че може да се купи електроенергия в определен период от време, а в друг да се продаде... Това не е трудно да се предвиди като се има предвид факта, че се знае кога ще има планови ремонти, кога ще има профилактика на мощности и т.н. Такива неща се отразяват на цената на електроенергията на нашата борса, когато говорим за платформата "ден напред". Има и друг интересен въпрос, който може да се зададе. Той е свързан пряко с индустрията. Защо индустрията не разчита на дългосрочни договори? Голяма част от нашите производства са предсказуеми. Те имат една базова информация какви мощности и енергия ще им трябват за един по-дълъг период. В този смисъл те спокойно биха могли да договарят дългосрочни договори. Има и опция, която може да включва не цялата електроенергия, а голям процент от нея. Ако те направят това, то те не биха зависили толкова от борсата и платформата "ден напред". Могат да си купят за дена, ако трябва да си добавят някакви допълнителни количества. Това е една от причините индустрията да страда в такива моменти, когато се получи пикова цена на електроенергията на борсата. Спокойно мога да кажа, че има елемент на неподготвеност на индустрията, когато говорим за набавянето на нужната енергия.

- Да разбираме ли, че големите индустрии не са си планирали такива дългосрочни договори.?
- Има такива, които успяват да планират. Но когато говорим за малките и средни предприятия, те нямат достъп до производителите на големи мощности, а нямат и опит. Примерно, едно малко предприятие, което произвежда нещо за строителството, да кажем, то няма кадри и опит, за да си договаря електроенергия. То разчита на платформата "ден напред". Бих предложил на КРИБ като идея да си направят един търговец, който да обобщава от тяхно име исканията на индустрията. Така те ще могат да договарят минимални мощности, които им трябват, с големи производители. По този начин те ще се предпазят от такива резки пикове на цената на електроенергията.

- Как ще ни си отрази това, че през 2025 година ще трябва да затворим топлоелектрическите си централи. Готови ли сме?
- От доста време обяснявам, че това, че някой ще ни затвори тецовете, е някаква мантра. Никой няма да затваря тецове. Това, че ще ни затворят централите, е смешно. Тецовете ще спрат сами. Това е истината. А причината е, че цената, която трябва да плащат за купуването на въглеродни емисии, ще стане толкова голяма, че на тях няма да им е рентабилно да работят. Те ще плащат повече за въглеродни емисии, отколкото ще получават за електроенергията, която произвеждат. "Марица Изток" 2 става неконкурентоспособна. За да продължи да съществува, трябва да взима по над 200 млн. лева заеми на година от БЕХ, за да се скалъпва някаква работа. Никой няма интерес от това. Ние с вас нямаме интерес от това, обикновеният потребител няма интерес от това да се наливат пари в нереформирани дружества. Ако от мен зависи, тази централа още утре трябва да бъде предложена за продажба. Тя в момента е декапитализирана, нейната цена е нула. Дълговете й в момента са равни на нейните активи. В такива ситуации науката икономика казва, че такова дружество не струва нищо. В този смисъл е абсурдно това решение на Народното събрание, което предлага да продължава наливането на пари в централата. Някой даже определиха този ход като социалистически, а аз бих казал, че ние го оприличихме на "Булекзит", подобно на Брекзит, защото с това решение България излиза от рамките на европейските стандарти за правене на пазарна електроенергийна политика. Нито един от народните представители не се поинтересува и не поиска информация какво ще струва тази помощ на данъкоплатеца, на потребителя. Тези "инжекции", това плащане за емисиите на "Марица Изток" 2, които централата не може да си плаща, защото ако го направи, цената й става такава, че няма на кой да продава енергията си, нямат смисъл. Всичко това обаче се отразява в цената на електроенергията, която плаща основно предприятията. Именно индустрията е основният платец на задълженията към обществото. Това се трупа като надбавки към енергията за бизнеса и смазва също така част от регулирания пазар.

- Защо в западните страни цената на тока за бизнеса е по-малка от цената за бита?
- Навсякъде е така. Това е естествен енергиен принцип. Индустрията потребява основно средно и високо напрежение. Разходите за доставка на енергия средно и високо напрежение са по-ниски от доставката на електроенергия ниско напрежение. За да се поддържа мрежата ниско напрежение, електроенергията минава през редица трансформации и разпределения. Технологичните загуби са повече. Всичко това оскъпява продукта. И когато се сметне всичко, излиза, че индустрията плаща и за част от разходите за ниско напрежение. Честно ли е това? Реално в България домакинствата не плащат пълните разходи за електроенергията, която стига до тях. Енергията за бита е дотирана от бизнеса в момента. А индустрията носи приходи в бюджета, тя формира фондовете за пенсии, здравеопазване, образование и т.н., а в случая е и допълнително ощетена. Често чувам оплаквания, включително и от медии, че електроенергията е скъпа, че у нас имало бедни хора. И на Запад има бедни хора, и там има енергийно бедни. Но хората са създали фондове, с които се компенсират бедните. А у нас това не се прилага. На бедните се предлагат услуги и различни помощи, за да станат енергийно по-ефективни. Има най-различни механизми за подпомагане - като се почне от подмяна на уреди, които харчат по-малко ток, мине си през енергийно ефективни изолации и т.н.

PS: Ето какво каза енергийният министър Теменужка Петкова на 10 февруари за високата цена на тока:

"Причината за високите цени на тока на енергийната борса в България вчера е увеличеното търсене на електроенергия от нашата борса от други държави", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод постигнатите вчера отново рекордно високи цени от 63 евро/мВтч на българската борса.

"Повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на електрическа енергия от Румъния и Унгария", заяви тя.