Две заявления на "Газпром" в рамките на часове показаха, че "Северен поток 1" остава несигурен маршрут за пренос на газ към Европа, главно за Германия. Най-напред обяви, че санкциите все още пречат на възобновяване на транзита в пълния му обем въпреки връщането в Русия на ремонтираната в Канада турбина. По-късно монополистът обяви, че друга турбина излиза от строя и обемите ще бъдат допълнително намалени. Ето какво се случва.

"Газпром" заяви в понеделник, че санкциите все още възпрепятстват поддръжката на газопровода "Северен поток 1", което, отбелязва Ройтерс, е силен сигнал, че енергийните доставки за Европа остават изложени на риск, освен ако Западът не смекчи санкциите, наложени срещу Украйна.

Държавно контролираният "Газпром" заяви, че е получил документи от Siemens Energy и Канада за ремонтираната турбина за "Северен поток 1", която пътува от Монреал към Русия.

Но и добави, че все още има проблеми по отношение на най-големия руски газопровод за Европа.

"Газпром проучи... документите, но трябва да признае, че те не премахват идентифицираните по-рано рискове и повдигат допълнителни въпроси", се казва в изявление.

"Освен това, все още има въпроси от "Газпром" без отговор относно санкциите на ЕС и Обединеното кралство, отговорите на които са важни за доставката на оборудването в Русия и спешния основен ремонт на други газотурбинни двигатели за руската компресорна станция "Портовая". 

По-късно "Газпром" заяви, че спира работата на още една турбина от газопровода, за да мине на ремонт, което ще доведе до намаляване на газовите потоци.

Поради спирането на турбината дневният КС "Портовая" ще бъде намален до 33 милиона кубични метра газ на ден от рано сутринта на 27 юли (40 млн. куб. м към момента), което е по-малко от пълния капацитет на съоръжението от над 160 млн. куб. м на ден, предаде Ройтерс.

Политици в Европа многократно са предупреждавали, че Русия може да прекъсне газовите потоци тази зима, стъпка, която ще тласне Германия (главен вносител на руски газ) в рецесия и ще доведе до скок на цените за потребителите, които вече се борят с по-високите цени на храните и енергията, отбелязва също така Ройтерс.

Кремъл отрича твърденията, че се стреми да използва огромните енергийни ресурси на Русия, за да изнудва Европейския съюз, който заедно със Съединените щати и други западни нации наложи няколко пакета санкции на Москва, откакто тя изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

Президентът Владимир Путин предупреди Запада по-рано през месеца, че продължаващите санкции рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света. 

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-големият износител на природен газ в света. Европа задоволява около 40 процента от потребностите си от природен газ и 30% от петрол, внасяйки ги от Русия.

"Газпром" възобнови газовите потоци по "Северен поток 1" миналата седмица след 10-дневна пауза за поддръжка на съоръжението, но само при 40% от капацитета на газопровода. Русия отбеляза, че е била принудена да намали обемите през юни поради забавеното връщане на турбината.

Европейски политици оспориха това обяснение, като Германия заяви, че въпросната турбина не е предназначена да се използва до септември. 

Кремъл отговори, че ремонтираната турбина ще бъде монтирана, след като бъде върната, като ще последват доставки в "съответстващите обеми".

Говорителят Дмитрий Песков не каза, че преносът ще се увеличи, отбелязвайки, че има нужда от ремонт на повече оборудване.

"Турбината ще бъде инсталирана след приключване на всички формалности... И газът ще бъде изпомпван в съответните обеми, обемите, които са технологично възможни", каза Песков пред репортери.

Той коментира съобщение на вестник "Комерсант", че Siemens Energy, която е обслужвала турбината в Канада, е предала на "Газпром" канадска документация, която ще позволи нейното връщане. Песков каза, че Siemens Energy е наясно, че има и друго оборудване на "Северен поток 1", което се нуждае от ремонт.

Песков отбеляза, че Москва не е заинтересована от пълно спиране на доставките на руски газ за Европа. Каза и че "Газпром" не е виновен за поставеното под риск запълване на хранилищата, като повтори тезата на Москва, че европейците страдат от последствията от санкциите, които самите те са наложили срещу Русия.

"Северен поток 1" пренася 55 милиарда куб. м газ годишно към Германия. През миналата година Германия потреби 100 милиарда куб. м природен газ. Транзитът на руски газ през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната.

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата. Те биха могли да задоволят потреблението за около 2 месеца и половина, но засега са пълни само на 64,6 на сто при цел от 80 на сто до 1 октомври.

Същевременно глобалните газови пазари не предлагат много алтернативи, а цените продължават да растат. След изявленията на "Газпром" цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 1858 долара за 1000 куб. м или 175,5 евро за мегаватчас. От началото на деня цената се покачи с около 10 на сто.

ИЗБРАНО