Германското правителство ще придобие дял от близо 30 на сто от енергийния доставчик "Унипер" (Uniper) като част от спасителен пакет, необходим на компанията заради скока в цените на природния газ и свиването на руските доставки, предадоха световните агенции и БТА.

Унипер", най-големият вносител на газ и компанията с най-голям складов капацитет в Германия, поиска по-рано този месец спасителна помощ от германското правителство, като предупреди, че загубите заради намалените доставки от Русия и растящите цени на синьото гориво могат да достигнат 10 милиарда евро тази година. "Унипер", за който работят близо 12 000 служители в света, губи десетки милиони евро всеки ден, според шефа на компанията.

Дяловото участие на германското правителство включва увеличение на капитала с около 267 милиона евро с емисионна цена от 1,70 евро на акция. "Унипер" е компания с капиталово значение за икономическото развитие на страната ни и за доставките на енергия за гражданите ни, обоснова решението на кабинета канцлерът Олаф Шолц, представяйки спешните мерки.

Компанията по-рано понижи прогнозите си за финансовите перспективи тази година, позовавайки се на рязкото намаляване на газовите доставки от "Газпром" през последните седмици, които я принудиха да купува от алтернативни доставчици на по-високи цени.

В началото на януари "Унипер" договори 2 милиарда евро кредитна линия от държавната банка за развитие "Ка еф Ве" (KfW), а през март я удължи до края на април 2023 г. - решение, служещо й като предпазна мярка.

По-късно стана известно, че кредитната линия може да бъде увеличена до 9 милиарда евро. 

Групата ще получи и държавен кредит в размер на до 7,7 милиарда евро под формата на задължителни конвертируеми облигации, уточни "Унипер".

Стотици германски общински комунални услуги и доставчици на електроенергия зависят от доставките на тази група, която ги снабдява с газ.

Канцлерът Шолц се ангажира лично да избегне фалита на "Унипер", който заплашваше да предизвика ефекта на доминото, да наруши енергийния пазар и да доведе до недостиг на електроенергия за хиляди клиенти.

Според "Унипер", държавата е обещала по време на преговорите, че ще въведе механизъм, позволяващ разходите да се прехвърлят на клиентите от 1 октомври 2022 г.

Тази мярка, за която енергийният гигант настоява от няколко седмици, може да повиши значително сметките за газ на германските потребители.

Евентуална сделка включва и Финландия, тъй като финландската компания "Фортум" (Fortum) държи 78 процента от "Унипер", а от своя страна финландското правителство притежава 51 на сто от "Фортум".

Финландската държавна енергийна компания "Фортум трябва да допринесе за спасяването на изпитващия затруднения вносител на газ, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.