Европа ще влезе в есенно-зимния сезон с незапълнени газови хранилища. Към момента в това отношение се наблюдава изоставане, което няма да може да бъде наваксано. За това предупреди председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Според думите му ненагнетеното в подземните хранилища към момента количество газ възлиза на 22.9 млрд. куб. метра, което, според думите му, е много голямо количество. "Всички експерти и от Европа, и от Азия, са категорични, че това изоставане няма да може да бъде наваксано, така че при всички положения Европа ще влезе в есенно-зимния сезон с дефицит в хранилищата. Въпросът е само колко ще бъде той", коментира още Милер.

Шефът на "Газпром" даде пример с миналия такъв сезон, в рамките на който държавите от ЕС са използвали 66 млрд. куб. метра газ от своите хранилища заради по-студените зима и пролет. Също така през тази година запълването на хранилищата със синьо гориво е започнало с 3 седмици закъснение, което също е причина за сегашния недостатъчен капацитет.

За проблема признават и от Брюксел. Говорителят на Европейската комисия Вивиан Лунела заяви, че в момента газовите хранилища в ЕС са запълнени на 71%. И допълни, че по същото време миналата година този показател е бил 82%. Възможно е обаче тя да допуска известна грешка. Всъщност на 17 септември 2020 г. газовите хранилища в държавите от ЕС са били запълнени точно на 93.59%, според официалните данни. При това положение проблемът при евентуална студена зима явно ще бъде още по-сериозен, отколкото признава Брюксел.

В същото време обаче не е изключено и Лунела да не бърка. По това време миналата година изчисляването на газовите запаси на ЕС в подземните хранилища все още включваха и Великобритания. Ако тя бъде извадена от сметките, е възможно е само в 27-те държави-членки те наистина да са били пълни на 82%, а не на над 93 на сто.

И Милер, и Лунела, засягат също и темата с рекордните цени на синьото гориво в Европа. В коментарите си и двамата споменават, че една от основните причини за невижданото поскъпване през последните месеци е Зелената сделка и поскъпването на квотите за изхвърляните въглеродни емисии при производството на електроенергия. Според шефа на "Газпром" и в бъдеще търсенето на газ, включително руски, в Европа ще се увеличава, тъй като синьото гориво представлява "локомотивът за разрешаването на всички предизвикателства, породени целите по отношение на климата, които ЕС си е поставил".

Подобно мнение изразява и говорителят на ЕК, която в частност отговаря и за Европейския зелен пакт. Тя свързва рекордното поскъпване на газа също така и с с увеличението на цените на електроенергията.

"Заради пандемията през миналата година цените на електроенергията бяха рекордно ниски и от тази гледна точка сегашният ръст на цените е бил очакван. Настоящите им високи нива се дължат на комбинацията на няколко фактора, но основният от тях е значително нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, продиктувано от икономическото възстановяване. В по-малка степен газът поскъпва във връзка с увеличаването на цените на въглеродните емисии в Европа, но все пак и това оказва влияние.

"Ръстът в цените на квотите стимулира допълнителното търсене на газ, който е най-чистото и екологично гориво сред традиционните", отбелязва Лунела.

Друг фактор, довел до допълнително увеличение на търсенето на газ, а оттам и на цената му, отново е свързан с електроенергията. През последните седмици в Северно море почти няма вятър. А там са разположени големи ветроенергийни централи, снабдяващи с ток Северозападна Европа. Говорителят на Еврокомисията отбелязва, че тези ВяЕЦ обикновено произвеждат по 100-200 гигаватчаса ток средно на денонощие, но между 1 и 15 септември са генерирали между 20 и 70 гигватчаса, а на 6 септември дори е отчетен и исторически минимум от 4 гигаватчаса за 24 часа. Според думите на Лунела, недостигът на електроенергия е бил компенсиран от ТЕЦ-ове, работещи на природен газ, което допълнително е повишило търсенето и консумацията, а поради това и цената на синьото гориво.