Европейските експерти и играчи на газовия пазар отправиха остра критика към руския износител "Газпром" заради отказа на компанията да увеличи доставките на природен газ за Европа. Европейските страни изпитват дефицит на газовия пазар, което тласка цената на "синьото гориво" до рекордни за последните 13 години ценови нива, пише Financial Times.

Фючърсите на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF за юли удариха нов рекорд - 31.830 евро за MWh, поскъпвайки с 0.897 процента.

Британското издание отбелязва, че експортът на газ от Русия за континентална Европа през 2021 г. е спаднал с около една пета. Това се случва въпреки резкия ръст на търсенето от страна на потребителите и изтощаването на хранилищата след студената зима.

Играчи на пазара и анализатори обвиняват "Газпром" в нежелание за увеличаване предлагането на гориво на спот пазара. В същото време руската страна изпълнява задълженията си по дългосрочните договори.

"Газпром" просто се опитва да максимализира печалбата си. Те се държат като опортюнисти", цитира изданието топ мениджър на една от германските енергийни компании.

3е-news.net

От друга страна към 23 юни подземните газохранилища на Европа са запълнени до 45.42% или 505.6593 TWh. Конкретно газохранилището в Чирен е запълнено до 32.17 % с негативна тенденция, което се дължи на седемдневния планов ремонт на морската част на газопровода "Турски поток". Сред като приключи ремонта се очаква поетапното нагнетяване на синьото гориво да се увеличи. При настоящите цени на природния газ, обаче, през зимата горивото при всички случаи ще е на двойна цена.

Освен това, редица експерти са уверени, че действията на "Газпром са опит за натиск на страните от Европейския съюз за одобряване на проекта за газопровода "Северен поток 2".

От своя страна от "Газпром" заявяват, че доставките на газ са в съответствие с търсенето на потребителите.