Европейският съюз обсъжда тези дни в Брюксел възможни сценарии, при които доставките на руски газ спират частично или напълно през следващата зима, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Европарламента, цитиран от Ройтерс.

Новината идва ден, след като Путин нареди газът, доставян на неприятелските държави* - всички от ЕС се смятат за такива, да се плаща с рубли. Путин все пак подчерта, че Русия ще продължи да доставя природен газ в съответствие с договорените обеми и цени.

Нареждането на Путин издигна нови препятствия предимно за Европа, която купува около 40 на сто от необходимия й газ от Русия, като плаща за това до 800 милиона евро (880 милиона долара) на ден в евро и долари.

От друга страна ще ускори преминаването към алтернативни доставчици.

Мнозина от купувачите побързаха да отхвърлят възможността да плащат за договорения газ в рубли - посрещнаха нареждането на руския президент с шок и объркване. 

На срещите си тези дни в Брюксел европейските лидери ще обсъдят и този въпрос, като прокрадналите се вече опасения са, че ако Русия получава плащане за газ в рубли, то тя може да избегне някои от наложените й финансови санкции. 

Толкова много рубли могат да се купят само от Банката на Русия (централната банка), но тя е под санкции, изтъкнаха експерти.

Как реагираха някои от купувачите на руски газ

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, чиято страна е внасяла до началото на войната в Украйна 55% от нужния й природен газ от Русия, каза, че искането на Путин е нарушение на договора и че Берлин ще обсъди с европейските партньори "как ще реагираме на това".

В германската газова индустрия изявленията на Путин бяха приети с "объркване", каза Тим Кьолер, ръководител на индустриалната асоциация Zukunft Gas. Той добави, че последствията от смяната на валутата на доставките към рублата са неясни.

Австрийската енергийна компания OMV заяви в сряда, че ще продължи да плаща за руския газ в евро въпреки нареждането на Путин.

"Нямаме никакво друго основание според договора. Не бих могъл да направя друго", каза изпълнителният директор на OMV Алфред Щерн пред австрийската телевизия като добави, че никой от Русия не е подал молба до OMV за промяна на условията на договора.

Австрия зависи от руския газ на 80% и управлява един от най-големите газови хъбове в ЕС, Баумгартен, където влизат и се разпределят доставки от Газпром.

Италия, която покрива 45% от нуждите си от газ с руско гориво, няма нагласата да плаща в руска валута, каза Франческо Джаваци, икономически съветник на премиера Марио Драги.

"Плащането в рубли ще бъде начин за избягване на санкции, така че мисля, че ще продължим да плащаме в евро", каза той на форума на Bloomberg Capital Market в Милано.

Българският енергиен министър Александър Николов каза, че финансов контрагент в София може да извършва транзакции в рубли.

"Очакваме всякакви действия на ръба на необичайното, но този сценарий беше обсъден, така че няма риск за плащанията по съществуващия договор", каза той. Както е известно, този договор изтича в края на годината. 

Сръбският президент Александър Вучич нарече решението на Русия да преобразува плащанията за газ в рубли проблем за света. В интервю за RTV Pink, цитирано от Газета.ру, Вучич каза, че друг голям проблем е поскъпването на петрола и газа в Европа.

"Някои хора смятат, че е брилянтно в геополитическа игра да противопоставим петродолара на рублата заедно с юана. Германците вече казаха, че това е причината за прекратяване на договора. Не съм сигурен в това, всичко това ни носи нови и нови проблеми", коментира Вучич.

Някои наблюдатели смятат, че ходът на Путин е поредно събитие, свързано с енергетиката, което може да застраши надмощието на щатския долар. Саудитска Арабия също обмисля ценообразуване на продажбите на петрол за Китай в юани. Така Русия, Китай, Иран се целят по господството на щатския долар в световната търговия в отговор на налаганите от Вашингтон финансови санкции.

Вучич смята, че съседна Унгария, която беше включена в списъка на неприятелските към Русия страни, няма да може да плаща за газа в рубли. Сръбският президент подчерта също, че много малки държави в Европа, които нямат собствен газ и петрол, са изцяло зависими от вноса и за повечето от тях решението на Москва "ще бъде непоносимо".

Полската газова компания PGNiG отхвърли искането, посочвайки, че ще продължи да плаща покупките си на руски газ според действащия договор, който изтича в края на годината. 

Финансовият министър на Япония Шуничи Сузуки каза, че Токио все още не разбира как ще се извършват плащанията за руския газ в рубли, съобщи Интерфакс.

"В момента проучваме ситуацията със съответните министерства, тъй като не разбираме съвсем какви са намеренията на Русия и как ще го направи", каза той по време на  заседание на парламента.

Япония е най-големият вносител на руски втечнен природен газ в Азия.

Как коментират ситуацията в Русия

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин смята отказа за плащане в долари и евро за "историческо решение". "Отхвърлянето на сетълменти в долари и евро е историческо решение, без което е невъзможно да се създаде финансов и икономически суверенитет на Русия. Стъпка към дедоларизация на нашата икономика", написа политикът в Telegram.

Андрей Климов, ръководител на Комисията за защита на държавния суверенитет на Русия към Съвета на федерацията, също подкрепи решението за продажба на газ срещу рубли, като го нарече "важно за укрепване на руската национална валута и разширяване на нейното използване". Новите правила "потвърждават платежоспособността на Русия", каза той.

"Страната ни демонстрира образцово поведение като търговско-икономически партньор", подчерта Климов, цитиран от Газета.ру.

Както Игор Юшков, водещ експерт на Фонда за национална енергийна сигурност, обясни в интервю за руското издание, това са текущи договори за доставка на газ, които се сключват в чуждестранна валута и не предвиждат прехвърляне към рубли. "Газпром" ще трябва да договори промени в съществуващите договори.

"Вероятно сега "Газпром" ще преговаря в духа на: "Ако не искаш, не се пазари". Всъщност решението на президента е един вид ултиматум от руското ръководство.

И още за договорите 

"Договорите се сключват между две страни и обикновено са в щатски долари или евро. Така че, ако една от страните едностранно каже "не, вие ще платите в това"... Е, няма договор", каза Тим Харкорт, главен икономист в Института за публична политика и управление към Технологичния университет в Сидни.

"Не е ясно колко сериозно е това искане", каза Сюзън Сакмар, гостуващ професор по право в университета в Хюстън и бизнес консултант на сделки с втечнен природен газ.

Възможно е Русия да изработи нови договори, които изискват плащане в рубли, но това ще изисква правителствата да държат рубли в своите централни банки или да ги купуват на свободния пазар, каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент на енергийния консултант Rystad.

"Резултатът най-вероятно ще бъде ускоряване на процеса на намиране на заместител на руския газ - такъв може да са достави от Катар, САЩ и ЕС ще работи усилено за замяна на руския газ", каза Сергей Суверов, стратег в Arikacapital.

"Промяната на валутата по договора ще доведе до съдебни спорове с неясни перспективи. Някои купувачи ще предпочетат да прекратят договора, но кои - не е ясно", отбеляза Сергей Хестанов, съветник по макроикономика на генералния директор на Otkritie Investments.

*Списъкът с неприятелски към Русия страни беше одобрен на 7 март и включва САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.